Een ongeluk is snel gebeurd. En ook kinderen blijven helaas niet gespaard. Omdat voorkomen beter is dan genezen, geven we u enkele belangrijke tips op om uw woning kindveilig te maken.
1. Voorkom valpartijen
Hou doorgangen en trappen altijd vrij. Struikelen over rondslingerende rommel gebeurt sneller dan u denkt. Vallen is trouwens oorzaak nummer één van alle ongevallen. Spreek daarom met uw kinderen af waar ze hun spullen kunnen opbergen in huis.
Bij brand is een vrije vluchtweg bovendien van levensbelang. U hebt vaak maar drie minuten om veilig buiten te geraken. Over rommel struikelen betekent een verlies van kostbare tijd.
2. Hou medicatie buiten bereik van kinderen
Laat geen medicijnen achteloos liggen, maar bewaar ze in een kast waar uw kinderen er niet aan kunnen. Een peuter kent het verschil niet tussen een pilletje en een snoepje en reageert anders op medicatie dan volwassenen. Heeft uw kind toch medicijnen ingeslikt die niet voor hem bedoeld zijn? Bel dan direct het Antigifcentrum op 070 245 245 en vertel wat uw kind ingenomen heeft.
3. Koop veilig speelgoed
Speelgoed staat op de vierde plaats van oorzaken van ongevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar. Check daarom steeds of speelgoed dat u voor uw kinderen koopt wel een CE-markering heeft en voldoet aan de essentiële veiligheidseisen. Zeker bij online aankopen is het belangrijk om uw productkeuze niet enkel te laten leiden door de prijs, maar na te gaan of ook de Europese reglementering werd nageleefd.
4. Hou een oogje in het zeil als je kookt
Samen kokkerellen is een fijn gezinsmoment, maar laat uw kinderen niet alleen bij potten die op het vuur staan. Leer hen hoe u een mes juist gebruikt en plaats de steel van de pan zo op het vuur dat kinderhanden er nooit bij kunnen.
5. Pas op voor te heet water
Door hun tere huid kunnen kinderen al brandwonden krijgen bij een temperatuur van 40°C. Zet daarom de watertemperatuur van bad of douche nooit hoger dan 37°C en stel uw boiler in op maximaal 50°C. Ook met hete vloeistoffen zoals thee of koffie is het opletten geblazen. Brandt uw kind toch zijn huid, spoel dan de brandwonde voldoende lang met lauw water. Contacteer zo nodig uw huisarts of het ziekenhuis.
Wat bij een ongeval?
In tegenstelling tot wat velen denken, kunt u niet terugvallen op uw familiale verzekering als uw kind in de privésfeer een ernstig ongeval heeft. Een familiale verzekering dekt immers alleen uw aansprakelijkheid tegenover derden. Een goede ongevallenverzekering privéleven is daarom een must en vult dat hiaat in uw bescherming op.
Een ongevallenverzekering vangt risico’s op van ongevallen bij activiteiten thuis, in het verkeer (zelfs met de motor), tijdens het uitoefenen van hobby’s of sport, tijdens (buiten)schoolse activiteiten en op reis, waar ook ter wereld. Pijnlijke breuk na het vallen over rommel in de gang, een lelijke snijwonde tijdens het kokerellen of brandwonden door hete koffie? Uw kind en uzelf zijn beter beschermd met een goede ongevallenverzekering privéleven.
Een goede ongevallenverzekering privéleven vergoedt medische kosten die u of uw gezinsleden maken naar aanleiding van een ongeval in de privésfeer. Maar zo’n verzekering vergoedt ook tijdelijke arbeidsongeschiktheid en blijvende invaliditeit en keert een forfaitair kapitaal uit bij overlijden. Sommige verzekeringen bieden zelfs psychologische hulp.
Meer weten?
Contacteer ons gerust via mail of telefoon. Samen met u kijken we welke ongevallenverzekering bij u en uw gezin past.
Bron: Broker Newsletter