winter, banden, klaar, auto, sneeuwketting

Maak uw auto winterklaar: 7 tips voor veilig rijden in de koude maanden

Autorijden in de winter vraagt net dat beetje extra voorbereiding. Natte, gladde wegen en koude temperaturen kunnen het u lastig maken als uw auto er niet op is voorbereid. Gelukkig is het met een paar eenvoudige stappen mogelijk om veilig en zonder zorgen tijdens de wintermaanden de weg op te gaan.

1. Winterbanden voor betere grip en veiligheid

In België hoeven we geen zware sneeuw te verwachten, maar natte wegen en koude temperaturen zijn er wel. Wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt, kunnen standaard zomerbanden hun grip verliezen. Winterbanden zijn juist ontworpen om soepel te blijven bij lage temperaturen, wat zorgt voor betere wegligging en een kortere remafstand op gladde wegen.

Waarom winterbanden?

  • Extra grip bij natte of besneeuwde wegen
  • Kortere remafstand bij koude temperaturen
  • Meer controle bij het sturen, zelfs in scherpe bochten

Controleer ook de profieldiepte van uw winterbanden. De meeste garages adviseren een minimum van 4 mm voor optimale grip. Gaat u richting de bergen, zoals naar Frankrijk of Oostenrijk? In die landen zijn winterbanden soms verplicht, en sneeuwkettingen kunnen dan ook geen kwaad. Leg de sneeuwkettingen vast in uw kofferbak en oefen thuis een keer met het omdoen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan op reis.

2. Geef de batterij wat extra aandacht

Een koude nacht kan het beste uit uw batterij halen – en niet op de goede manier. Koude temperaturen zijn nu eenmaal niet goed voor de accu van uw auto. Zeker oudere batterijen kunnen snel problemen geven en u letterlijk stil laten staan. Om te voorkomen dat u ’s ochtends niet meer wegkomt, is het slim om uw batterij even te laten testen bij de garage. Als uw verlichting dimt bij het aanzetten van de verwarming of de radio, kan dat ook een signaal zijn dat de batterij het einde nadert.

3. Voorruit en ruitenwissers: hou ze ijsvrij

’s Ochtends vroeg is niets zo vervelend als een bevroren voorruit. U kunt met een paar eenvoudige trucs zorgen dat u sneller de weg op kunt, zelfs op de koudste dagen:

  • Kies de juiste ruitensproeivloeistof: Zorg ervoor dat uw sproeivloeistof bestand is tegen -30 graden. Zo bevriest het niet in de leidingen en kunt u uw ruit schoon houden.
  • Dek de voorruit af: Leg een speciale anti-ijsmat op de voorruit of gebruik een stuk karton om ijsvorming te beperken.
  • Gebruik een goede ijskrabber en ontdooispray: Bewaar deze buiten de auto, bijvoorbeeld in uw garage of hal, zodat u er snel bij kunt.

Tip: Als u last heeft van vastgevroren ruitenwissers, kunt u ze de avond ervoor afdekken met oude sokken. Zo voorkomt u dat ze aan de voorruit vastplakken.

4. Bescherm de rubbers, sloten en remmen

Bevroren deuren en vastgevroren sloten kunnen u een hoop ongemak bezorgen. Met een paar kleine voorbereidingen voorkomt u dit gedoe:

  • Smeer deurrubbers in met siliconenvet: Dit helpt om te voorkomen dat ze vastvriezen, zodat u altijd gemakkelijk kunt instappen.
  • Gebruik slotontdooier: Als u een sleutel gebruikt om de deur te openen, is slotontdooier onmisbaar. Bewaar dit flesje wel buiten de auto, anders heeft u er niks aan als de deur bevroren is.
  • Gebruik de handrem niet bij vriesweer: Laat de handrem los bij het parkeren en zet de auto in de versnelling om vastvriezen te voorkomen. Op een helling kunt u eventueel remblokken gebruiken om de auto op zijn plek te houden.

5. Noodpakketje voor onderweg

Een goede voorbereiding stopt niet bij uw auto zelf. Voor de zekerheid is het slim om wat handige spullen mee te nemen in de winter. Leg bijvoorbeeld een noodpakket in uw kofferbak met wat basisbenodigdheden:

  • Dekens: Om warm te blijven als u in de file staat of bij pech.
  • Zaklamp en reservebatterijen: Zodat u in het donker goed kunt zien.
  • Wat extra water en snacks: Zeker voor lange ritten is dit geen overbodige luxe.

6. Overweeg winterhulp onderweg

Bij pech langs de weg is het altijd fijn om op iemand te kunnen rekenen, zeker in de wintermaanden. Een bijstandsverzekering is hiervoor ideaal. Dit zorgt ervoor dat u snel hulp krijgt bij bijvoorbeeld een lege batterij, vastgevroren brandstofleidingen of als u vast komt te zitten in de sneeuw. In Europa zijn er diverse landen waar wegenhulp bij pech standaard deel uitmaakt van uw reisverzekering, maar controleer dit goed. Als u een skireis in de planning heeft, kan dit handig zijn om van tevoren af te sluiten.

7. Wintercheck bij de garage

Twijfelt u of uw auto winterklaar is? Overweeg dan een wintercheck bij de garage. Dit is vaak een kort bezoek waarin uw banden, batterij, ruitenwissers en koelvloeistof worden gecontroleerd. Zo weet u zeker dat u veilig de weg op kunt en komt u niet voor verrassingen te staan.

Sluit de winter met een gerust hart tegemoet

Met deze tips is uw auto klaar voor de winter en kunt u met een gerust hart op pad. Neem de tijd om de belangrijkste onderdelen te controleren, en overweeg een korte check-up bij uw garage. Zo kunt u veilig genieten van de winter, wat voor weer er ook op komst is!

Bron: Brokernewsletter

Uw verzekeringsmakelaar

Of contacteer ons met uw vraag.