Amerikaans handelstekort Trump invoertarieven Impact op inflatie en rente Economische groeivertraging Beurscorrectie 2025 Beleggen tijdens inflatie Kansen bij marktcorrectie Portfolio spreiden Financieel advies op maat Beleggingsstrategie herbekijken markt update economie importtarieven Amerikaanse staatsschuld, rente VS, dollar koers, inflatie 2025, beleggen in onzekere tijden spaargeld

Hoe beschermt u uw spaargeld en beleggingen in onzekere tijden?

De voorbije maanden waren onrustig, dat zal u niet ontgaan zijn. De ene dag stijgen de beurzen, de volgende dag zakt alles weg. Politieke uitspraken, inflatiecijfers, renteverwachtingen… het lijkt alsof alles tegelijk invloed heeft op uw vermogen. Begrijpelijk dat u zich afvraagt: wat doet dit met mijn spaargeld? En vooral: wat kan ik doen?

In dit artikel krijgt u geen paniekverhalen, maar een nuchtere kijk op de situatie. Wat gebeurt er precies op de markten? Waarom voelen spaarders en beleggers die onrust ook in hun portefeuille? En hoe wapent u zich daartegen?

Wat maakt de markten vandaag zo nerveus?

Beleggers zijn altijd gevoelig voor onzekerheid, maar de laatste tijd is het wel erg intens. De economische groei vertraagt, inflatie blijft aanhouden, en centrale banken zoals de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve staan voor lastige keuzes.

In de Verenigde Staten is er de discussie over de onafhankelijkheid van de centrale bank. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, kreeg felle kritiek omdat hij de rente niet snel genoeg zou verlagen. Sommigen, onder wie voormalige president Trump, willen zelfs dat hij opstapt. Uiteraard kan dat juridisch niet zomaar, maar het zorgt wel voor nervositeit.

Wat u daar als Belgische spaarder mee te maken hebt? Meer dan u denkt.

Waarom rente zo belangrijk is voor uw spaargeld

Centrale banken bepalen de rentevoeten waarmee commerciële banken werken. En die rente beïnvloedt zowat alles:

  • Wat u krijgt op uw spaarrekening
  • Wat u betaalt op uw woonlening
  • Wat bedrijven moeten betalen om te investeren
  • Hoe aantrekkelijk aandelen of obligaties zijn

Als de rente stijgt om inflatie af te remmen, wordt sparen iets aantrekkelijker. Maar dat betekent ook dat leningen duurder worden en dat bedrijven mogelijk minder gaan investeren. Dat alles samen beïnvloedt de beurskoersen, en dus ook de waarde van uw beleggingen.

En Europa dan?

Europa blijft voorlopig wat stabieler, al is dat relatief. De ECB verhoogde de rente recent nog om de inflatie onder controle te krijgen, maar ze doet dat met de handrem op. De economische groei is traag, de energieprijzen blijven grillig en de geopolitieke situatie (denk aan Oekraïne, China en het Midden-Oosten) helpt ook niet.

Toch blijft Europa belangrijk voor Belgische beleggers. Heel wat fondsen, pensioenspaarproducten of verzekeringsproducten hebben grote belangen in Europese aandelen en obligaties. Wat in Frankfurt of Brussel beslist wordt, heeft dus rechtstreeks impact op wat u in uw portefeuille voelt.

Onzekerheid is niet altijd een slechte zaak

U hoort het vaak: “de markten haten onzekerheid”. Dat is waar, maar voor u als belegger hoeft dat geen reden te zijn om alles te verkopen of paniekerig te reageren. Onzekerheid zorgt ook voor beweging, en die beweging creëert kansen.

Wie gespreid belegt en niet alleen focust op de komende drie maanden, kan zelfs voordeel halen uit de huidige situatie. Het komt erop aan om de juiste balans te vinden tussen bescherming en rendement.

Wat kunt u nu doen?

U hoeft geen econoom te zijn om verstandig om te gaan met uw geld. Met een paar eenvoudige principes komt u al een heel eind.

1. Spreid uw risico’s

Leg nooit al uw eieren in één mand. Belegt u enkel in technologie, of enkel in de VS? Dan loopt u meer risico bij plots nieuws of een beleidswijziging. Zorg voor spreiding over verschillende regio’s, sectoren en producten. Een mix van aandelen, obligaties, vastgoed en cash is vaak een goed vertrekpunt.

2. Bescherm uw spaargeld tegen inflatie

Inflatie vreet aan uw koopkracht. Zelfs als u geld op een spaarrekening laat staan, verliest u in reële termen. Alternatieven zijn er gelukkig genoeg:

  • Beleggingsverzekeringen zoals tak 23-producten
  • Vastgoed of fondsen met inflatiebestendige activa
  • Aandelen van bedrijven die prijsstijgingen kunnen doorrekenen

Let op: elk alternatief heeft ook risico’s. Laat u dus begeleiden en kies wat past bij uw profiel.

3. Herbekijk uw woonlening

Stijgende rente? Dat kan een effect hebben op uw bestaande of geplande hypothecaire lening. Misschien loont het om een vaste rente te overwegen. Of misschien is een herfinanciering voordelig. Vraag het eens na bij uw kredietadviseur.

4. Hou het hoofd koel

Weet u waarom veel mensen geld verliezen op de beurs? Omdat ze verkopen in paniek en kopen uit enthousiasme. Dat is de omgekeerde wereld. Wie het hoofd koel houdt en zich houdt aan een plan, komt vaak sterker uit periodes van volatiliteit.

5. Zoek advies dat bij u past

U hoeft dit niet alleen te doen. Een financieel adviseur kijkt met u naar uw situatie, doelstellingen en mogelijkheden. Geen wilde gok, wel een plan dat werkt. En vooral: een klankbord waarop u kunt terugvallen als het wéér eens stormt op de markten.

Wat met China en de VS?

U leest het vaak in het nieuws: spanningen tussen China en de VS nemen toe. En dat heeft gevolgen. Veel bedrijven – ook Europese – zijn actief in China of afhankelijk van toeleveranciers daar. Een conflict, invoertaksen of een groeivertraging in China? Dat raakt ook ons.

Omgekeerd blijft de VS een economische motor. Wat daar beslist wordt, weegt op wereldschaal. Een renteverhoging in Amerika kan bijvoorbeeld een effect hebben op de koers van de euro of de prestaties van technologieaandelen waarin u (via fondsen of pensioensparen) belegt.

Uw situatie telt

Misschien bent u een jonge spaarder, net begonnen met beleggen. Of misschien kijkt u al uit naar uw pensioen en wilt u vooral zekerheid. In beide gevallen is het belangrijk om uw portefeuille af te stemmen op uw noden, niet op de waan van de dag.

Heeft u een korte beleggingshorizon? Dan is het misschien niet verstandig om zwaar in aandelen te gaan. Hebt u meer tijd? Dan kunt u iets meer risico toelaten, zolang het gecontroleerd is.

Conclusie: laat u niet afschrikken, maar wel begeleiden

De wereld is in beweging, en dat zal zo blijven. Politiek, rente, inflatie… u hebt er weinig controle over. Maar over uw financiële keuzes hebt u dat wel.

Zorg dat u weet waar uw geld zit, dat uw portefeuille niet uit balans is gegroeid, en dat uw keuzes passen bij uw leven nu en in de toekomst.

Bij Maes Group begeleiden we u daarbij graag. Geen standaardoplossingen, wel helder advies en oplossingen op maat. Wilt u weten of u vandaag goed zit met uw beleggingen, of net eens kijken naar betere alternatieven? Dan helpen we u graag op weg.

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Raadpleeg altijd een financieel adviseur voordat u beleggingsbeslissingen neemt.

Uw financieel adviseur

Of contacteer mij met uw vraag.