Rookmelder

Betaalt de verzekering als ik geen rookmelder installeerde?

Rookmelder overal verplicht

Sinds januari 2020 is een rookmelder in Vlaanderen verplicht in elke woning. Woningen in Vlaanderen die worden verhuurd, hiervoor geldt deze verplichting al langer. De verhuurder is verantwoordelijk om een voldoende aantal rookmelders te plaatsen. Voor particuliere, private woningen werd de regeling gefaseerd ingevoerd en waren onderstaande data van tel:

  • huurcontracten (voor private woningen) gesloten vanaf 1 januari 2013;
  • de regel voor rookmelders geldt voor private woningen gebouwd voor 1945 sinds 1 januari 2016;
  • voor private woningen gebouwd na 1945 geldt de verplichting voor de melder vanaf 1 januari 2019;
  • sociale woningen moeten na 31 december 2016 over voldoende branddetectie beschikken;
  • nieuwbouwwoningen, na renovatie (en waarvoor een omgevingsvergunning nodig is), studentenkoten.

Maar nu moeten dus alle woningen in Vlaanderen over rookmelders of een branddetectiesysteem beschikken. Zo zou er minstens een branddetector per verdieping aanwezig moeten zijn. Weet dat het ontbreken van dergelijke melders kan leiden tot een ongeschiktverklaring (voor verhuur) van het huis.

Geen preventie, toch schadeloos gesteld?

Maar wat als u de verplichte melder(s) niet hebt geïnstalleerd in uw woning? Na een gedekt schadegeval zal de verzekeraar van de brandverzekering alsnog tussenkomst verlenen en u schadeloos stellen conform de geldende voorwaarden.

Ook wanneer er omwille van een niet conforme elektrische installatie brand zou uitbreken, zal de verzekeraar u bijstaan en vergoeden. Echter kan de verzekeraar de verzekering opzeggen wanneer de elektrische installatie niet conform is of de verplichte rookdetectie werd ‘vergeten’. Uiteraard moet de maatschappij dan rekening houden met de geldende regelgeving. Ook u als verzekeringsnemer kunt na de afhandeling van een schadegeval hetzelfde recht uitoefenen en uw verzekeringscontract beëindigen, bijvoorbeeld wanneer u niet tevreden bent.