Vlaamse Energieleverancier

Faillissement Vlaamse Energieleverancier

Vlaamse Energieleverancier, onder hoogspanning

Eergisteren 7 december sprak de ondernemingsrechtbank van Brussel het faillissement uit van het bedrijf Vlaamse Energieleverancier. Voor klanten van de gefailleerde energieleverancier is het belangrijk om zo snel mogelijk een andere leverancier te vinden. U valt niet zonder energie maar zal in tussentijd worden voorzien van energie door noodleverancier Fluvius. De tarieven die de netbeheerder hanteert zijn qua prijs niet voordelig.

Welke adviezen kan uw rechtsbijstand geven?

Snel zijn is de boodschap

De elektriciteit en gas die u heeft verbruikt bij Vlaamse Energieleverancier dient u te betalen aan dit bedrijf. Er zal nog een afrekening volgen die een positief of negatief saldo kan vertonen. Heeft u via voorschotten teveel betaald, dan heeft u recht op een teruggave. Echter doordat Vlaamse Energieleverancier failliet is verklaard, riskeert u als klant niets of slechts een deel te recupereren.

Daarom is het belangrijk om onder geen beding nog voorschotten te betalen aan dit bedrijf.

Blokkeer uw domiciliëring

Wanneer u via domiciliëring betaalt, blokkeert u deze best onmiddellijk. Uw bank kan deze voor u blokkeren maar u kunt dit als klant via thuisbankieren ook zelf. Hierdoor zal Vlaamse Energieleverancier geen betalingen automatisch van uw bankrekening kunnen debiteren.

Uw domiciliëring is hiermee niet stopgezet, louter geblokkeerd. Enkel het bedrijf zelf kan uw domiciliëring beëindigen. U vraagt dus best rechtstreeks aan de leverancier om uw domiciliëringsmandaat stop te zetten.

Vermoed u dat u voor het reële verbruik tot 7 december 2021 via voorschotten teveel hebt vooraf betaald? Dan kunt u gratis via uw bankrekening betaalde bedragen van de laatste acht weken recupereren (Wetboek Economisch Recht, art. VII.46 en verder).

Werkwijze:

Bent u niet helemaal thuis om dit via elektronische weg zelf te doen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bankkantoor.

Een probleem?

Vlaamse Energieleverancier blijft uiteraard wel recht hebben op de betalingen voor de energie die werd geleverd. De curator die optreedt voor het bedrijf, kan conform de voorwaarden voor de onbetaalde facturen kosten aanrekenen. Welke kosten? Enerzijds kan hij intresten aanrekenen vanaf de vervaldag van de factuur, anderzijds kan hij herinneringskosten van 8 euro noteren. Bijkomend zijn er 20 euro kosten voor een ingebrekestelling.

Voor facturen die zijn vervallen voor december 2021 is voorzichtigheid dus geboden om uw betaling via domiciliëring zo maar te herroepen.

Wat met mijn rechtsbijstand?

VRT NWS: Nu Vlaamse Energieleverancier failliet is: waar let je op bij keuze nieuwe leverancier?

Heeft u de waarborg contractuele geschillen onderschreven in uw polis rechtsbijstand? Dan kunt u beroep doen op uw verzekeraar om uw rechten te verdedigen. Momenteel zien we twee mogelijke geschillen waar de rechtsbijstandsverzekeraar kan tussenkomen en een verschil betekenen. Enerzijds zou uw bank ten onrechte de terugbetaling van een domiciliëring kunnen weigeren, anderzijds kan er een geschil ontstaan waarbij de curator nog ten onrechte bedragen vordert.

Hiermee wordt het belang van een uitgebreide, onafhankelijke rechtsbijstandsverzekering nog maar eens duidelijk.

Dé specialist voor uw rechtsbijstandsverzekering

Voor uw rechtsbijstandsverzekering kunt u ons als specialist in rechtsbijstand makkelijk bereiken: telefonisch, online en offline.  Naast onze lokale aanwezigheid als verzekeringsmakelaar in Diest en omgeving zijn wij ook online actief en kunnen op deze manier al onze cliënten in België servicen.

Vraag uw offerte online

Of contacteer ons met uw vraag.