Inhoudsopgave
Investeren in vastgoed, meer dan een alternatief
Beleggen in vastgoed als alternatief voor uw spaarrekening of uw aandelenportefeuille? Binnen het groter geheel van uw beleggingsportefeuille zien wij onroerend goed als differentiatie voor uw vermogen. Het kan ook een perfecte aanvulling betekenen voor uw inkomen. Dergelijke beleggingen zorgen in principe voor regelmatige passieve inkomsten.
U heeft dan de keuze om direct of indirect (of onrechtstreeks) te investeren in onroerende goed. Bij een rechtstreekse investering kunt u denken aan bv. een appartement in binnen- of buitenland. Bij een onrechtstreekse belegging kijken we richting financiële producten die op hun beurt in vastgoed investeren.
Er zijn verschillende soorten vastgoed waarin u kunt investeren. Naast een klassieke woning of appartement kunt u ook beleggen in bv. serviceflats, studenten- of hotelkamers, vakantiewoningen. U koopt dan een onroerend goed dat u zelf verhuurt of gaat in zee met een aanbieder die voor de verhuur en het onderhoud instaat. Dat zijn de twee opties die u heeft bij een rechtstreekse aankoop.
Direct kopen
De vraag rijst dan of u dit best binnen België zoekt of in het buitenland. U neemt best enkele zaken in overweging:
Belgisch onroerend aanschaffen?
Wanneer het gaat over uw gezinswoning is dit zeker interessant, ook al verdwenen sinds 2020 de fiscale gunstmaatregelen bij de verwerving van uw eerste en enige woning. Als u Belgisch residentieel vastgoed bekijkt als investering, dan zijn er toch enkele argumenten waar u best rekening mee houdt.
- De waardering van Belgisch residentieel onroerend goed is eerder duur;
- Het gemiddelde netto-huurrendement is eerder beperkt en mede hierom investeert u toch?
- Er is een hogere instapdrempel waardoor u misschien een gezonde spreiding mist;
- De kosten gemoeid met de aankoop zijn eerder aan de hoge kant;
- Verhuren betekent meestal een last en heel wat zorgen.
Een tweede verblijf of investeringsvastgoed financieren in binnen- of buitenland?
Waarom zou u buitenlands vastgoed kopen?
Maes Group bemiddelt zelf niet in onroerend goed maar als Uw Architect in Financiën vinden wij het belangrijk u erop te wijzen dat vastgoed als investering mogelijk een plaatsje verdient in uw beleggingsportefeuille. Het vinden van mensen die u in vertrouwen begeleiden van A tot Z is hierin belangrijk. Af en toe verschijnt er een artikel in de krant waaruit blijkt dat mensen werden opgelicht. Het is dus cruciaal dat u hier de juiste partners kiest! Laat u zeker niet gek maken door onrealistische rendementen of voorstellen via social media zoals Facebook. Meer weten >
- een aantrekkelijke aankoopprijs
- een hoger huurrendement
- een huurgarantie van 4 tot 12 jaar (verlengbaar)
- een potentiële meerwaarde
Indirect beleggen
Voor een onrechtstreekse belegging kunt u gaan voor aandelen van een beursgenoteerde onderneming, vastgoedcertificaten of de toegankelijke vastgoedfondsen. Wanneer u kiest voor fondsen die beleggen in een bepaald type van onroerend goed, zijn deze binnen een tak 23 perfect perfect te combineren met andere beleggingsfondsen. Op deze manier balanceert u meteen uw belegging uit in functie van o.a. uw beleggersprofiel.
Nadelen van onrechtstreeks beleggen
- Over het rendement heeft u vooraf geen zekerheid. Doet de immobiliënmarkt het slecht dan zal uw investering verlies maken. Doet de markt het goed dan kunt u mooie winsten maken.
- Eigenaar van een bepaald onroerend goed wordt u niet. U kunt er dan ook niet zelf in gaan wonen of op vakantie gaan.
Voordelen van onrechtstreeks beleggen in vastgoed
- Investeren via aandelen, certificaten, fondsen, … het is zéér toegankelijk. Het vereist geen grote sommen geld. Zo kunt u via fondsen starten vanaf 10 euro per maand.
- Wanneer u onrechtstreeks aankoopt, kunt u uw risico beter spreiden door te beleggen in verschillende soorten vastgoed (bv. kantoren, winkelpanden, woningen, studentenkamers, rusthuizen).
- U bespaart op belangrijke kosten zoals registratiebelastingen en notariskosten.
- Vastgoedcertificaten zijn meestal niet even makkelijk te verkopen, maar de meeste vastgoedfondsen zijn zeer liquide (en dit in tegenstelling tot een directe aankoop).
Maak nu online uw afspraak
Of contacteer ons met uw vraag.