financieren, woonkrediet, aanvullend pensioen, opbrengsteigendom, verhuren, tweede verblijf, buitenland, kust

Is het financieren van vastgoed via mijn aanvullend pensioen verstandig?

Wanneer u nadenkt over het financieren van uw vastgoedproject, komen klassieke hypothecaire leningen en eigen spaargeld wellicht als eerste opties in u op. Maar wat als we u vertelden dat er een alternatieve manier is om uw vastgoeddromen te realiseren? Zelfs als u nog volop aan het sparen bent voor uw pensioen? Welkom in de wereld van vastgoedfinanciering via uw aanvullend pensioenkapitaal.

Vastgoedfinanciering via de tweede pensioenpijler

Maar wat houdt vastgoedfinanciering via de tweede pensioenpijler nu eigenlijk in? Deze financiële strategie is zowel aantrekkelijk voor werknemers als zelfstandigen en biedt een alternatief voor de traditionele woonlening. In plaats van geld te lenen bij een bank, kunt u kapitaal opnemen bij uw verzekeraar. Dit kapitaal heeft u gespaard, of zal u nog sparen, in het kader van uw aanvullend pensioenplan.

Het interessante is dat u dit aanvullend pensioenkapitaal kunt benutten voor vastgoedprojecten nog voor u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. En het begrip “vastgoedproject” omvat een breed scala aan mogelijkheden, van het kopen en bouwen van een woning tot investeren in opbrengsteigendommen, garages, en zelfs het aanleggen van een tuin of zwembad. Er zijn geen beperkingen aan het aantal projecten dat u op deze manier kunt financieren.

Diverse opties voor vastgoedfinanciering via de tweede pensioenpijler

Er zijn verschillende manieren om vastgoed te financieren via de tweede pensioenpijler. Laten we deze opties eens nader bekijken.

Voorschotopname

Deze financieringstechniek houdt in dat u een voorschot krijgt op uw pensioenkapitaal. Uw verzekeraar schiet dus een deel van de opgebouwde reserves voor, dat u mag gebruiken om een vastgoedproject te financieren. Pas op het moment dat u uw aanvullend pensioen uitgekeerd krijgt, wordt het gespaarde kapitaal verminderd met het voorschot dat u al ontving.

Een voorschotopname is goedkoop en laagdrempelig, omdat u geen notariskosten of registratierechten moet betalen. Het voorschot geheel of gedeeltelijk terugbetalen kan bovendien op elk moment, zonder dat u een wederbeleggingsvergoeding verschuldigd bent. Meestal bedraagt het maximale voorschot tussen de 60% en 80% van uw reeds opgebouwde pensioenreserves. Het wordt vaak gebruikt als aanvulling op een hypothecair krediet of voor de financiering van kleinere vastgoedprojecten.

Financieren via een bulletkrediet

Met een krediet via uw tweedepijler kunt u een aflossingsvrij krediet opnemen op basis van uw toekomstig op te bouwen pensioenkapitaal. Op de einddatum van uw pensioencontract betaalt u het krediet af met de uitkering van het opgebouwde kapitaal.

U betaalt privé jaarlijks een intrest op het opgenomen kapitaal. Tegelijkertijd blijft u via uw vennootschap premies storten voor uw extralegaal pensioen, waarbij uw pensioenkapitaal blijft groeien.

Deze techniek levert een win-win situatie op: u profiteert van fiscale voordelen op de premiestortingen in uw pensioencontract, en u financiert de terugbetaling van uw krediet via uw vennootschap, wat uw persoonlijke lasten minimaliseert. Bovendien kunnen de privé betaalde intresten mogelijk worden verrekend tegenover de onroerende inkomsten in uw belastingaangifte. Ook als werknemer kunt u fiscale voordelen genieten.

Een krediet gedekt via de tweedepijler kan in sommige gevallen zelfs een hypothecair krediet volledig vervangen en kan, net als een voorschotopname, vroegtijdig worden afgelost.

De pensioenreserves of het overlijdenskapitaal in pand geven

Deze financieringstechniek houdt in dat een deel van uw pensioen– of overlijdenskapitaal als waarborg wordt gegeven aan de financiële instelling die de lening voor het vastgoedproject verstrekt. Dit dient als garantie voor de terugbetaling van het krediet in het geval van overlijden. Het kan dus dienen als alternatief voor bijvoorbeeld een schuldsaldoverzekering.

Advies op maat

Het is belangrijk op te merken dat niet elke verzekeraar al deze technieken voor vastgoedfinanciering via de tweede pensioenpijler aanbiedt. Bovendien kunnen de voorwaarden en kosten sterk variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij die uw aanvullend pensioenplan beheert.

Bij Maes Group begrijpen we dan ook dat deze financiële keuzes complex kunnen zijn. Daarom staan we voor u klaar om u te begeleiden bij het verkennen van de verschillende mogelijkheden en om samen met u te bepalen wat in uw specifieke situatie de beste keuze is. Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies.

Met vastgoedfinanciering via uw aanvullend pensioen opent u de deur naar nieuwe mogelijkheden en realiseert u uw vastgoeddromen op een slimme en financieel verantwoorde manier. Maes Group staat voor u klaar als uw partner in financiële planning, met expertise in mensentaal. Wij zijn uw architect in financiën, en we brengen deze expertise graag naar u toe, zowel online als offline.