bestuurder, chauffeur, jong, jonge

Duid een jonge bestuurder correct aan in uw autoverzekering

Een autoverzekering zorgt ervoor dat u afhankelijk van de onderschreven waarborgen bent verzekerd in geval van een schadegeval. Op basis van het risico zal de verzekeringsmaatschappij u een premie voorstellen die u voor de verzekering dient te betalen. Welke elementen er naast de jonge bestuurder nog allemaal meespelen om tot deze premie te komen, leest u in dit blogartikel terug.

Uiteraard moet de informatie die u aan de verzekeraar verstrekt overeenstemmen met de realiteit. Maar misschien twijfelt u of u iemand moet vermelden als hoofdgebruiker of bijkomende bestuurder? Want het onderscheid is nochtans cruciaal, zeker wanneer u uw zoon of dochter leert rijden of ze recent hun rijbewijs hebben behaald. Hieronder overlopen wij daarom graag met u beide begrippen zodat u correct kunt antwoorden.

Hoofdbestuurder of een bijkomende jonge bestuurder?

De hoofdbestuurder of voornaamste bestuurder van een voertuig is de bestuurder die het voertuig het vaakst gebruikt. Hierbij weegt de tijd achter het stuur voor verzekeraars meer door dan het aantal afgelegde kilometers.

Rijdt u minimaal een keer per week en dus regelmatig met het verzekerde voertuig terwijl er een andere hoofdbestuurder is? De verzekeringsmaatschappij zal u als gewone of bijkomende bestuurder aanzien. Ook uw gegevens worden best opgenomen in de verzekeringspolis.

Invloed op premie

Het vermelden van uw kinderen als jonge bestuurder op uw autoverzekering als ouder biedt een belangrijk voordeel. Zo bouwt uw zoon of dochter een schadeverleden op waardoor hij (of zij) zich later makkelijker aan een lagere bonus malus en premie kan verzekeren.

Elke verzekeraar kan zijn eigen commerciële accenten leggen, echter zullen de meesten de leeftijd tot 23 jaar als drempel hanteren. Zij kunnen dan eventueel een beperkte bijpremie aanrekenen voor het extra risico dat zij moeten dragen. Echter zullen de meeste maatschappijen bij het vermelden van meerdere jonge bestuurders zich beperken tot het aanrekenen van slechts eenmaal de bijpremie.

Gevolgen van onjuiste informatie

Het ‘vergeten’ of verzwijgen van risicoverzwarende informatie kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo kan de rechtbank de verzekeraar volgen en het verzekeringscontract nietig verklaren. Hierdoor kan de maatschappij de schade die aan de tegenpartij werd uitbetaald, verhalen op de verzekeringsnemer. Dit bedrag kan hoog oplopen, zeker wanneer er lichamelijke schade werd veroorzaakt.

Een valse verklaring afleggen over wie er met het voertuig reed, is uiteraard af te raden. Hierdoor zet u de deur open voor de verzekeraar om de tussenkomst volledig te weigeren en de polis op te zeggen.

Uw specialist in verzekeringen

Laat u ten allen tijde correct adviseren door een specialist in verzekeringen. Als verzekeringsmakelaar staan wij aan de kant van onze cliënt en zorgen wij samen voor een correcte registratie en verwerking. Heeft u schade? Ook dan staan wij aan uw zijde!

Uw verzekeringsmakelaar

Of contacteer ons met uw vraag.