Inhoudsopgave
In tegenstelling tot vroeger wachten koppels niet tot hun huwelijk om bij elkaar in te trekken. Stellen daarom velen wettelijk samenwonen qua bescherming gelijk met het huwelijk? De relatievormen hebben in elk geval enkele gelijke kenmerken waaronder bijvoorbeeld de vrijstelling van successierechten wanneer we spreken over de gezinswoning, maar ook de jaarlijkse gemeenschappelijke belastingaangifte waarbij ook de huwelijksquotiënt speelt.
Verschillen tussen huwen en wettelijk samenwonen
Huwelijk
Ondanks er enkele gelijkenissen of zelfs overeenkomsten zijn, is er wel degelijk een verschil tussen enerzijds een huwelijk en anderzijds wettelijk samenwonen. Zo erft u als langstlevende partner altijd binnen een huwelijk en behoren de inkomsten tenzij anders bepaald tot de gemeenschap. Bij het beëindigen zal een vonnis van de familierechtbank nodig zijn en is er een mogelijkheid voor alimentatie voor de minst verdienende.
Wettelijk samenwonen
Indien u wettelijk samenwoont beheert elke partij in principe zijn of haar eigen inkomsten en heeft u geen recht op alimentatie al kan dit wel contractueel worden bepaald. In tegenstelling tot gehuwden erft de overlevende partner enkel het vruchtgebruik op de woning en inboedel (meubels). Ook krijgt u via testament opmerkelijk meer vrijheid om bijvoorbeeld uw partner te onterven. Wenst u een einde te maken aan deze samenlevingsvorm? Dit kan veel sneller en makkelijker dan bij een huwelijk, het volstaat immers dat u een schriftelijke verklaring aflegt bij uw gemeente. Om in aanmerking te komen voor een overlevingspensioen was u misschien beter vooraf gehuwd, want wanneer u wettelijk samenwoont zijn er enkele extra voorwaarden te vervullen.
Samenvatting
In geval van overlijden van een van de partners of een relatiebreuk zal een huwelijk (afhankelijk van het gekozen huwelijksstelsel) meestal de beste bescherming bieden.