marter schade auto verzekering kabel

Marterschade: hoe beschermt u uw auto en wat dekt uw verzekering?

U stapt ’s ochtends in uw auto, draait de sleutel om… en niets. Geen enkel geluid, geen reactie. Vreemd, want de batterij is nog geen jaar oud. De garagist heeft minder dan een minuut nodig om het probleem te vinden: doorgeknaagde kabels. Steenmarters hebben onder uw motorkap huisgehouden.

Dit soort schadegevallen komt steeds vaker voor. In de afgelopen tien jaar is het aantal meldingen van marterschade verdubbeld. De kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s, zeker bij elektrische wagens. Maar valt dit onder uw autoverzekering? En vooral: wat kunt u doen om te voorkomen dat deze dieren uw auto beschadigen?

Marterschade neemt toe

Volgens cijfers van de VAB-Alarmcentrale werd in 2023 vier procent meer schade door marters gemeld dan in 2022. Maar het bredere plaatje is nog zorgwekkender: op tien jaar tijd is het aantal schadegevallen verdubbeld.

Om een beter beeld te krijgen van de impact: tien jaar geleden waren er in België ongeveer zesduizend meldingen van marterschade, vandaag zijn dat er ruim twaalfduizend. En dat zijn enkel de geregistreerde gevallen. Veel mensen laten de schade herstellen zonder er melding van te maken.

Sommige regio’s blijken bovendien veel vatbaarder te zijn dan andere. In Lier-Geel verdubbelde het aantal meldingen in korte tijd. Ook in Gent-Aalter zijn de cijfers hoger dan ooit. Daarnaast blijven bekende risicogebieden zoals Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant niet gespaard. Zelfs stedelijke gebieden zijn niet meer veilig. In Antwerpen-centrum werden vorig jaar nog schadegevallen geregistreerd.

Waarom knagen dieren aan uw auto?

Marters knagen niet zomaar uit verveling aan kabels en isolatiemateriaal. Er zijn verschillende redenen waarom uw auto aantrekkelijk voor hen kan zijn.

Een eerste factor is warmte. Een motorblok dat net is afgekoeld, vormt een ideale schuilplaats. Marters zoeken ook nestmateriaal en vinden dat in de isolatie onder de motorkap. Daarnaast speelt geur een rol. Sommige kabels bevatten geurstoffen die marters associëren met territorium. Dit kan agressief gedrag uitlokken, waardoor ze beginnen te bijten. Tot slot is er de natuurlijke knaagdrang van marters. Net als bij knaagdieren blijven hun tanden groeien, en om ze scherp te houden, moeten ze regelmatig ergens op bijten.

Bij elektrische wagens kan de schade nog groter zijn. Een doorgebeten hoogvoltkabel kan meer dan drieduizend euro kosten.

Komt uw autoverzekering tussen bij dergelijke schade?

Niet elke autoverzekering vergoedt schade veroorzaakt door marters. Dit hangt af van het type dekking dat u heeft.

Wie enkel een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) heeft, is niet gedekt. Deze verzekering vergoedt enkel schade die u aan anderen toebrengt en niet de schade aan uw eigen voertuig.

Bij een mini-omniumverzekering is het minder eenduidig. In principe dekt deze verzekering schade veroorzaakt door contact met dieren. Maar sommige verzekeraars hanteren een strikte definitie en beperken de dekking tot aanrijdingen met grote dieren zoals herten of everzwijnen. Schade door knagende marters valt er niet altijd onder.

Een full omniumverzekering biedt meer zekerheid, maar ook hier is het niet gegarandeerd dat marterschade standaard inbegrepen is. Sommige verzekeraars sluiten knaagschade expliciet uit.

Hoe controleert u of uw verzekering deze schade dekt?

Het loont de moeite om even stil te staan bij uw verzekeringspolis. U kunt dit nagaan door de volgende stappen te volgen:

  • Zoek in uw polis naar termen zoals ‘contact met dieren’ of ‘dierenrisico’s’.
  • Controleer of er specifieke uitzonderingen vermeld staan, bijvoorbeeld dat enkel schade door aanrijding met dieren wordt vergoed.
  • Neem contact op met uw verzekeraar en vraag expliciet of schade door marters onder uw dekking valt.

Sommige verzekeraars bieden een aparte dekking voor knaagdier- en marterschade. Dit kan interessant zijn als u in een risicogebied woont.

Wat kunt u doen om marterschade te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om marters uit de buurt van uw auto te houden.

Een eerste optie is het installeren van een marterverjager. Dit kleine toestel zendt ultrasoon geluid uit dat onhoorbaar is voor mensen, maar bijzonder storend is voor deze dieren. Zo blijven ze uit de buurt van uw wagen.

Daarnaast bestaan er speciale sprays met geurstoffen die de diertjes moet afschrikken. Deze moeten wel regelmatig opnieuw aangebracht worden, zeker na een wasbeurt.

Wie nog een stap verder wil gaan, kan mechanische bescherming voorzien. Met kippengaas onder de auto voorkomt u dat marters onder de motorkap kruipen. Kwetsbare kabels kunnen extra beschermd worden met speciale kabelgoten. Informeer bij uw garagist naar de mogelijkheden voor uw wagen.

Een andere eenvoudige maatregel is uw auto in een afgesloten garage parkeren. Dit biedt geen absolute garantie, maar het verkleint de kans dat marters bij uw auto geraken.

Tot slot bestaan er ook elektrische schokplaten die onder de wagen geplaatst worden. Wanneer een marter erop stapt, krijgt hij een lichte schok, waardoor hij snel afgeschrikt wordt.

Sommige garages bieden een speciale coating aan voor kabels. Dit kan een extra beschermingslaag bieden en de kans op schade verkleinen.

Bent u goed beschermd tegen schade?

Schade door marters komt steeds vaker voor en kan voor hoge kosten zorgen. Of uw verzekering tussenkomt, hangt af van uw dekking. Het is dan ook belangrijk om uw polis na te kijken en, indien nodig, extra maatregelen te nemen om uw wagen te beschermen.

Weet u zeker of uw verzekering dergelijke schade dekt? Neem contact op met uw verzekeraar en zorg ervoor dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Uw verzekeringsmakelaar

Of contacteer ons met uw vraag.

NL EN FR DE