Inhoudsopgave
Het onderschatte gevaar van een oplader
Geregeld leest of hoort u over brand die is ontstaan omdat het misliep tijdens het opladen van een elektrische fiets. De ene keer door een explosie van de batterij, de andere keer doordat de batterij vlam vat tijdens het heropladen. Maar de gevolgen zijn vaak desastreus en hebben dus een zeer grote impact.
Omdat iedereen thuis dagelijks toestellen met oplaadbare batterijen gebruikt, is preventie noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld maar aan voertuigen zoals een elektrische auto (tegenwoordig vaker de opvolger lithium-ionbatterij), een elektrische fiets, een hoverboard of een elektrische step. Maar ook tal van apparaten vallen hieronder zoals bijvoorbeeld oudere gsm’s, nieuwe smartphones, tablets, laptops, horloges, … En ondanks fabrikanten van toestellen met lithiumbatterij sterk inzetten op veiligheid, toch blijft in geval van kortsluiting, oververhitting of bijvoorbeeld blootstelling aan hitte of koude het risico op explosie of het spontaan ontbranden van de batterij reëel.
Enkele onderzoeken over opladen
In 2018 testte Test Aankoop 51 opladers. 25 hiervan vertoonden grote gebreken (Goedkope gsm-laders brandgevaarlijk, gepubliceerd 22 februari 2018). Recenter publiceerde de Franse consumentenorganisatie Que Choisir haar studie (Chargeurs de smartphones: Risque d’incendie et choc électrique, gepubliceerd 23 januari 2020) over de kwaliteit van opladers op de Frans markt voor smartphones, 11 van de 20 bleken ronduit gevaarlijk! Risico op verbranding, explosie of een elektrische schok kwamen frequent voor.
Enkele preventietips voor tijdens het opladen
- Hoewel de CE-markering geen kwaliteitsgarantie biedt, moet ze wel verplicht aanwezig zijn.
- Volg altijd de gebruiks-, onderhoudsvoorschriften en instructies van de fabricant.
- Een batterij beschermt u best tegen zon, regen, vocht en sneeuw.
- Is uw batterij beschadigd? Vervang deze onmiddellijk.
- Bij ieder apparaat wordt normaliter een originele lader en kabel meegeleverd, deze gebruikt u best. Controleer ook steeds of de lader geschikt is voor het type van batterij dat u oplaadt.
- Zorg dat het apparaat niet oververhit kan geraken doordat u dit bedekt!
- Smartphones en tablets laadt u best niet op onder uw kussen of op bijvoorbeeld uw matras.
- U laadt toestellen best niet ’s nachts of tijdens uw afwezigheid op.
- Een open ruimte of gecompartimenteerde ruimte die voldoende is geventileerd en beveiligd met branddetectie is beter voor grotere batterijen zoals bijvoorbeeld auto’s, elektrische steps, fietsen, hoverboards. Zeker wanneer u meerdere batterijen gelijktijdig oplaadt, is dit quasi een must. Deze opladen in een berging zorgt ervoor dat u geen toezicht kunt houden en tijdig kunt ingrijpen indien nodig.
- Na het opladen van de batterij haalt u best de stekker uit het stopcontact. Want ook al is de lader losgekoppeld van het apparaat, toch kan de lader warm worden en een gevaar betekenen.
Uw verzekeringsmakelaar
Of contacteer ons met uw vraag.