Outlook 2021

Outlook 2021

2020 werd uiteraard gedomineerd door covid-19. Maar wat is de outlook voor 2021?

De cijfers van 2020 raken stilaan ingevuld maar wat is de outlook of verwachting voor 2021? Hieronder geven we u alvast een zicht op onze ideeën, verwachtingen en valkuilen.

belegging, vooruitzicht, 2021, outlook, markt

We hebben als maatschappij volop ingezet op onze gezondheid. Dat heeft natuurlijk economische repercussies. De federale regering en de gewesten hebben alle zeilen bijgezet. Hierdoor hebben de meeste werknemers nauwelijks tot geen financieel verlies geleden tijdens de lockdowns. Zo was de terugval in de consumptie belangrijk, zeker in vergelijking met de terugval van het inkomen. Logisch omdat de winkels dicht gingen?! Er is meer gespaard, 1 euro op 5 werd gespaard. Deze tendens was tijdelijk zelfs zichtbaar tot bij de ‘big spender’ Amerikaan.

belegging, vooruitzicht, 2021, outlook, markt

Consumentenvertrouwen is cruciaal in onze outlook

Het consumentenvertrouwen wordt momenteel sterk beïnvloed door de coronavaccin-index. Wat is de outlook voor 2021? Komen de Olympische Spelen Tokyo 2021 in gevaar? Kunnen we deze zomer wel op reis vertrekken? Mogen we concluderen dat ook 2021 wordt gedomineerd door het coronavirus, zeker nu er allerlei varianten van dit virus opduiken?

belegging, vooruitzicht, 2021, outlook, markt

Grote technologische bedrijven

De verwachting is dat overheden grote technologiebedrijven verder zullen reguleren en zullen dwingen om zich op te splitsen. Deze bedrijven hebben momenteel een zeer groot, wellicht te groot gewicht (16,86%) op de MSCI World Index. En net deze aandelen zijn verder aanzienlijk gestegen in 2020. Het ging de technologische beurs Nasdaq alvast voor de wind.

belegging, vooruitzicht, 2021, outlook, markt

Verwachting

Uitstel is geen afstel?! Is het spaargedrag hier een voorbode van? We mogen wellicht verwachten dat heel wat consumenten hierop zitten te wachten. De eerste tekenen van herstel zijn alvast zichtbaar. MAAR … een duidelijke opsplitsing van twee groepen valt te verwachten.

  1. Enerzijds zijn er (vooral grote) bedrijven die er goed doorkomen en de komende jaren goed gaan blijven doen;
  2. Anderzijds zijn er (vooral kleine) bedrijven die het vandaag al moeilijk hebben. En laat België hoofdzakelijk een KMO-land zijn … dan weet u dat er geen rooskleurige toekomst aanbreekt voor kleine bedrijven. Er worden dan ook gevreesd voor een (uitgestelde) tsunami aan faillissementen. Maar de uitzonderingen zullen zeker hun voordeel halen uit corona. De overlevers hebben minder concurrentie. Krantenkoppen zullen snel de tendens bepalen. Bouw, horeca, retail, …

Zeepbellen?

Dankzij de centrale banken en hun geldmachines zijn er volgens ons wel enkele zeepbellen gefabriceerd. We denken hier aan bv. Tesla, Bitcoins die zonder onderliggende meerwaarde +10% per dag stijgen? Niet realistisch, wel realiteit!

Ook al hebben centrale banken een andere rol in de economie en wordt het statutair niet toegelaten, toch draaiden de geldpersen overuren om de financiële kraters van de pandemiecrisis te dichten.

belegging, vooruitzicht, 2021, outlook, markt

Wie zal dat betalen?

Maar onze outlook brengt ook een belangrijke met zich mee. Wie zal dat betalen, wie heeft zoveel geld?!

  • Een efficiëntere overheid? Hier wachten we al zo lang op. Het ontslagen van ambtenaren is niet populair, dus dat ligt moeilijk voor de politiek.
  • Hogere belastingen? Dit lijkt weinig waarschijnlijk, want er rust al een grote druk op het economische.
  • Een hogere inflatie? Daar lijkt het wel op. Spaargeld wordt op die manier minder waard. Hierdoor zal de consument worden aangemoedigd zijn spaargeld te laten rollen.

Dat de schuldenberg gigantisch is gestegen staat buiten kijf. Op de grafiek hieronder ziet u de schuldgraad in de geïndustrialiseerde landen.

belegging, vooruitzicht, 2021, outlook, markt

Roaring twenties

Er lijkt een makkelijke prijsstijging op komst. Mensen gaan minder snel klagen wanneer ze 5% extra moeten betalen op bv. op reis te kunnen gaan, want hotels zullen volgeboekt zijn. Iedereen zal willen uitbreken na meer dan een jaar in lockdown te hebben gezeten. En wanneer er minder restaurants en cafés zijn -lees minder concurrentie-, zal het makkelijker zijn om een hogere prijs te kunnen vragen.

Inflatie?

Inflatie heeft verschillende voor- en nadelen. Hieronder twee artikels die we hier eerder over posten:

Het belangrijkste voordeel is dat er minder druk op de gemaakte schulden rust. Anderzijds zijn er natuurlijk ook verschillende nadelen aan inflatie. In de huidige context lijkt het belangrijkste nadeel dat de overheden op deze manier (opnieuw) de spaarders het grootste deel van de rekening zullen laten betalen. Er wordt een waardeverlies van 8 tot 12 miljard verwacht op 1 jaar tijd. Spaarders moeten zich dus beschermen!

De goud-lobbyisten communiceren maar wat graag over hun edelmetaal. En een beetje goud is zeker OK. Maar deze grondstop brengt geen intrest of dividend op! Volgens ons is het dan ook slechts een alternatief voor een cash-rekening.

Beleggen via bv. tak 23 lijkt het enige valabele alternatief om de waarde van uw kapitaal op peil te houden. In functie van uw beleggersprofiel lijkt investeren in waardebedrijven en groeibedrijven een absolute must. Benieuwd aan welke thema’s en sectoren wij de voorkeur geven? Contacteer ons voor een gesprek.

Niets als, maar wanneer komt er dan een correctie op de beurs?

Wanneer u kiest voor goede bedrijven, thema’s en sectoren als belegging, is er weinig tot geen reden tot paniek wanneer de markten corrigeren. Daarentegen als u zich laat overtuigen tot investeren in zeepbellen: ‘fasten your seatbelt’. Markten corrigeren nu eenmaal af en toe en de beurs loopt vooruit op het trager economisch herstel.

Hoofdzakelijk KMO’s zullen worden getroffen maar dergelijke bedrijven vindt u niet terug op de beurs. Hierdoor zullen de beurzen minder worden getroffen door de faillissementengolf.

Samenvatting over onze outlook

Vanuit bovenstaande outlook 2021, kunnen we dan ook enkel concluderen dat u zich als spaarder best op een doordachte manier wapent tegen inflatie. Is uw beleggingsportefeuille hierop voorbereid?

Uw specialist in beleggingen

Telefonisch, online en offline.