pensioenleeftijd België 66 jaar in 2025

Pensioenleeftijd wordt 66 jaar in 2025: wat betekent dit voor uw bedrijfspensioen?

Vanaf 2025 wordt de wettelijke pensioenleeftijd in België verhoogd naar 66 jaar. Dit is een maatregel van de overheid om het pensioensysteem betaalbaar te houden gezien de vergrijzende bevolking en stijgende kosten. Maar wat betekent dit voor uw bedrijfspensioen? En hoe zit het met de gevolgen voor zelfstandigen? In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over deze verandering en hoe het uw toekomstplannen kan beïnvloeden.

De pensioenhervormingen in context

De Belgische staat kampt met hoge uitgaven voor pensioenen en ouderenzorg. In 2022 gaf de overheid zo’n 54 miljard euro uit aan pensioenen, wat bijna een zesde van de totale overheidsuitgaven bedraagt. De druk op het pensioenstelsel zal de komende jaren alleen maar toenemen, wat de noodzaak van hervormingen verklaart.

De verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar is een directe uitkomst van de wet van 10 augustus 2015, waarin de federale regering onder leiding van Michel I de pensioenwetgeving aanpaste. Deze verhoging geldt voor zowel werknemers als zelfstandigen, en volgt op eerdere maatregelen zoals de verhoging van de pensioenleeftijd naar 65 jaar.

Wat is de nieuwe regelgeving?

De nieuwe pensioenleeftijd wordt gefaseerd ingevoerd:

  • 65 jaar blijft de pensioenleeftijd voor wie uiterlijk 1 januari 2025 met pensioen gaat.
  • Vanaf 1 februari 2025 stijgt de pensioenleeftijd naar 66 jaar.
  • Vanaf 1 februari 2030 wordt de pensioenleeftijd verder verhoogd naar 67 jaar.

Deze wijziging betekent dat wie in december 2024 de leeftijd van 65 bereikt, nog steeds op die leeftijd kan genieten van het wettelijk pensioen. Wie echter in januari 2025 65 wordt, zal tot februari 2026 moeten wachten om met pensioen te kunnen gaan. Dit is belangrijk om te weten voor iedereen die hun pensioen plant.

Bedrijfspensioenen: wat verandert er?

Veel werknemers en zelfstandigen in België hebben een bedrijfspensioen via bijvoorbeeld een groepsverzekering of een Individuele Pensioentoezegging (IPT). Deze aanvullende pensioenen zijn bedoeld als aanvulling op het wettelijke pensioen, en de meeste zijn zo opgezet dat ze uitkeren op de 65e verjaardag. Wat gebeurt er nu met deze pensioenen, nu de wettelijke pensioenleeftijd naar 66 jaar stijgt?

Groepsverzekering

De meeste groepsverzekeringen hebben een eindvervaldag die samenvalt met de pensioenleeftijd. Vroeger lag die leeftijd vaak op 60 jaar, maar sinds de wet van 15 mei 2014 zijn deze uitkeringen gekoppeld aan het moment van effectieve pensionering. Dit betekent dat, zelfs als een groepsverzekering oorspronkelijk op 65 jaar zou uitkeren, de polis automatisch wordt verdaagd tot het moment waarop iemand werkelijk met pensioen gaat.

Dit uitstel kan invloed hebben op het rendement van de polis. Vroegere contracten met een gegarandeerde rentevoet, zoals 4,75%, worden vaak herzien zodra de eindvervaldag verdaagd wordt. De nieuwe voorwaarden zullen dan gebaseerd zijn op de rentevoeten die op dat moment gelden.

Moet het pensioenreglement worden aangepast aan deze nieuwe pensioenleeftijd? Hoewel dit niet strikt noodzakelijk is, kan het een goed moment zijn om het reglement op te frissen en bijvoorbeeld een flexibele eindvervaldag in te voeren, afgestemd op de werkelijke pensioenleeftijd.

Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Net als bij de groepsverzekering, zorgt de verhoging van de pensioenleeftijd ervoor dat ook IPT-polissen worden verdaagd. Een belangrijk punt hier is de zogenaamde 80%-regel. Deze regel bepaalt dat de som van het wettelijk pensioen en de uitkering van het bedrijfspensioen niet meer mag bedragen dan 80% van het laatste normale bruto inkomen.

Een latere pensioenleeftijd betekent dat er meer premies kunnen worden gestort, wat kan leiden tot een overschrijding van deze 80%-limiet. De impact van deze regel is niet te onderschatten, aangezien het directe gevolgen kan hebben voor de fiscale aftrekbaarheid van de premies.

Vervroegd pensioen blijft mogelijk

Ondanks de verhoging van de pensioenleeftijd blijft het in bepaalde gevallen nog steeds mogelijk om vervroegd met pensioen te gaan. Zo kan men vanaf de leeftijd van 63 met pensioen, op voorwaarde dat men minstens 42 loopbaanjaren kan aantonen. Dit biedt wat flexibiliteit voor mensen die al een lange loopbaan achter de rug hebben.

Zelfstandigen: wat betekent dit voor u?

Voor zelfstandigen zijn de regels grotendeels gelijk aan die van werknemers. Ook zij zullen vanaf 2025 tot 66 jaar moeten werken om hun wettelijk pensioen te ontvangen. Het bedrijfspensioen voor zelfstandigen, zoals de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ), volgt dezelfde principes als de IPT en de groepsverzekering.

Impact op andere pensioenformules

Naast groepsverzekeringen en IPT zijn er nog andere tweede-pijler pensioenplannen die door deze wetswijziging worden beïnvloed:

  • VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen): Hier verschuift de eindvervaldag ook naar de nieuwe pensioenleeftijd, maar de fiscale behandeling blijft gelijk.
  • RIZIV: De impact is vooral beperkt tot het moment van uitkering, dat ook hier wordt verdaagd.
  • VAPW (Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers): Deze relatief zeldzame pensioenformule zal op dezelfde manier worden aangepast aan de nieuwe pensioenleeftijd.

Het Generatiepact: een vooruitziende maatregel?

Het generatiepact van 2005 lijkt onverwacht goed voorbereid op de verhoging van de pensioenleeftijd. Deze wet stelt dat wie tot de wettelijke pensioenleeftijd blijft werken, kan genieten van fiscale voordelen bij de uitkering van zijn of haar bedrijfspensioen. Met de verhoging van de pensioenleeftijd tot 66 jaar in 2025 betekent dit dat wie van deze voordelen wil profiteren, een extra jaar zal moeten werken. Voor degenen die kunnen aantonen dat ze een loopbaan van 45 jaar hebben, blijft er een uitzondering bestaan.

Conclusie: wat betekent dit voor uw pensioen?

De verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar heeft een aanzienlijke impact op zowel het wettelijk als het bedrijfspensioen. Het is belangrijk om tijdig na te gaan welke gevolgen dit heeft voor uw persoonlijke situatie. Bent u werknemer of zelfstandige met een groepsverzekering of IPT, dan moet u zich voorbereiden op een later moment van uitkering. Ook de fiscale aspecten, zoals de 80%-regel, moeten in acht worden genomen om vervelende verrassingen te vermijden.

Bent u op zoek naar meer informatie over uw specifieke pensioenregeling? Bezoek dan mypension.be, waar u eenvoudig kunt nagaan wanneer u met pensioen kunt gaan en hoe uw bedrijfspensioen eruitziet. Of neem contact op met een financieel adviseur om zeker te weten dat u optimaal voorbereid bent op de toekomst.

Verandering is onvermijdelijk, maar u kunt zich hierop voorbereiden. Zorg ervoor dat uw pensioenregelingen up-to-date zijn en voldoen aan de nieuwste regels. Neem vandaag nog contact op met Maes Group Verzekeringen, uw financieel adviseur om uw opties te bespreken en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zo blijft u de controle houden over uw financiële toekomst.

Uw financieel adviseur

Of contacteer mij met uw vraag.