In tegenstelling tot vroeger studeren we allemaal langer waardoor we pas op latere leeftijd starten aan het “huisje, boompje, tuintje”-verhaal. Bovendien moet u eerst een vermogen opbouwen: uw eigen gelden bij elkaar sparen om een woning te kunnen aankopen. Verder kopen veel mensen niet graag alleen een woning, meestal omdat het budgettair niet mogelijk is. U stelt liever uw aankoop uit totdat u een partner leert waarmee u uw leven wilt delen en mee wilt samenwonen.
Als u beiden een stabiel arbeidsinkomen heeft, is de basis gelegd om te kunnen sparen. Dit gaat meestal iets vlotter als er nog geen kinderen in het gezin zijn. De eigen middelen kunnen opgebouwd worden door maandelijks een bedrag te sparen, te beleggen of door een gift van de ouders of een ander familielid.
Een goede locatie vinden is moeilijker voor jullie als koppel dan voor een alleenstaande. Het geschikte pand vinden dat voldoet aan de noden en de wensen van jullie beiden als koper kan een behoorlijke uitdaging zijn. Wanneer uw partner bijvoorbeeld werkt in Oost-Vlaanderen maar uzelf woont en werkt in Limburg dan hebben jullie als koppel wat te bespreken. Ook als jullie zouden huren, botsen jullie op ditzelfde “probleem”. Maar huren is natuurlijk minder definitief dan kopen. Weet (beter: Denk goed na en bespreek samen wat jullie wensen alvorens een beslissing te nemen. Misschien beslissen jullie dat het toch beter is om eerst even te “testen”, na te gaan of de locatie, de verandering van omgeving werkt voor jullie twee.
Ongelijke inbreng bij de aankoop van vastgoed is iets wat vaak voorkomt. Beschrijf notarieel heel duidelijk wie welke gelden heeft ingebracht. Dit is heel belangrijk om achteraf problemen te vermijden als jullie nadien toch zouden beslissen om uit elkaar te gaan.
Hoe sterk is uw kredietdossier?
Of contacteer ons met uw vraag.