Inhoudsopgave
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker in het verkeer. Voor u het weet zit u als slachtoffer met de gebakken peren, terwijl u er zelf niks aan kon doen. Frustrerend, toch? En dan begint het gedoe pas echt: van wie krijgt u nu eigenlijk uw schade vergoed en hoe pakt u dat aan? Geen paniek, ik neem u mee door de wirwar van regels en mogelijkheden. Ook als het niet meteen duidelijk is wie de schuldige is, zijn er oplossingen.
Wat te doen na een ongeluk?
Stel, u rijdt rustig over de snelweg en ineens – bam! – wordt u van achteren aangetikt door een auto die net zelf ook was aangereden. Of misschien zit u lekker op een bankje tijdens uw vakantie en knallen er twee jonge fietsertjes tegen uw been aan. In beide gevallen wijzen de betrokkenen naar elkaar en blijft u met de schade zitten. Hoe zorgt u er dan voor dat u niet voor de kosten opdraait?
Wie is de boosdoener?
Normaal gesproken moet u aantonen wie er verantwoordelijk is voordat u een cent ziet. Dat kan behoorlijk lastig zijn als iedereen elkaar de schuld geeft of als het gewoon niet duidelijk is wie de fout in ging.
Als u zelf geen actieve rol had in het ongeluk, moet u niet alleen bewijzen dat uw schade door het ongeluk komt, maar ook dat u er niks mee te maken had. Dat klinkt makkelijker dan het is, vooral als anderen gaan beweren dat u wél betrokken was.
Belgische systemen om u uit de brand te helpen Gelukkig zijn er in België een paar handige regelingen die u kunnen helpen, zelfs als niet meteen duidelijk is wie de schuld heeft. Deze zijn er om onschuldige slachtoffers te beschermen en ervoor te zorgen dat ze snel hun geld krijgen. Laat ik u vertellen hoe dat werkt:
- Artikel 29ter van de Wet Verplichte Aansprakelijkheidsverzekering voor Motorvoertuigen Dit klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat als u in België slachtoffer wordt van een ongeluk met een motorvoertuig, de Belgische verzekeraars samen verantwoordelijk zijn voor uw vergoeding. Helaas geldt dit niet voor ongelukken met bijvoorbeeld fietsers.
- De Conventie “Onschuldig Slachtoffer” van Assuralia Deze regeling dekt meer soorten ongelukken in België, ongeacht wat voor voertuigen erbij betrokken zijn. Er zit wel een addertje onder het gras: als het ongeluk in het buitenland gebeurde, moeten alle betrokken voertuigen in België geregistreerd zijn. Oh, en kijk even of alle betrokken verzekeraars meedoen aan deze conventie.
Wanneer maakt u als slachtoffer kans op een vergoeding?
Om aanspraak te maken op deze regelingen, moet u aan een paar voorwaarden voldoen:
- Het ongeluk moet op de openbare weg of een toegankelijk terrein zijn gebeurd.
- U moet materiële of lichamelijke schade hebben.
- Er mag geen twijfel bestaan over uw eigen rol in het ongeluk.
Stel, iemand beweert dat u van rijstrook wisselde en daardoor het ongeluk veroorzaakte. Dan wordt het een stuk lastiger om uw geld te krijgen. U moet als slachtoffer echt kunnen aantonen dat u er niks mee te maken had.
Hoe kan uw rechtsbijstandverzekering u als slachtoffer helpen?
Een goede rechtsbijstandsverzekeraar kan veel voor u betekenen. Ze kunnen:
- Uitzoeken of uw situatie onder een van die automatische vergoedingssystemen valt.
- U helpen met het verzamelen van bewijsmateriaal.
- U bijstaan bij het indienen van claims en het verdedigen van uw rechten.
Wat kunt u zelf doen?
Om uw zaak zo sterk mogelijk te maken, kunt u het volgende doen:
- Schrijf alles op wat u zich kunt herinneren van het ongeluk: wanneer, waar, hoe laat, wie erbij betrokken was, dat soort dingen.
- Verzamel zoveel mogelijk bewijs. Een politierapport is goud waard, net als verklaringen van mensen die het zagen gebeuren.
- Contacteer Maes Group Verzekeringen als uw verzekeringsmakelaar en vertel wat er is gebeurd. Vraag meteen wat u verder moet doen.
En vergeet niet: een ongeluk kan ook behoorlijk impact hebben op uw gemoedstoestand. Praat er eens over met een vriend of familielid, of overweeg om met een professional te praten als u merkt dat het u blijft achtervolgen.
Samenvatting
Ik snap dat het een hoop gedoe lijkt om uw geld te krijgen na een ongeluk, zeker als niet meteen duidelijk is wie de schuld heeft. Maar laat u niet ontmoedigen! Met de juiste aanpak en hulp van uw rechtsbijstandverzekering maakt u een goede kans op een eerlijke vergoeding. Zorg dat u goed voorbereid bent en schakel hulp in van ons als verzekeringsspecialist om voor uw rechten op te komen.
Zit u nog met vragen over hoe u uw schade vergoed kunt krijgen? Of weet u niet goed hoe u uw situatie moet aanpakken? Aarzel dan niet en neem contact op met ons als verzekeringsmakelaar. Zo kunnen wij u verder op weg helpen in uw zoektocht naar een eerlijke oplossing.
Uw verzekeringsmakelaar
Of contacteer ons met uw vraag.