sleet, sleetaftrek

Sleetaftrek verdwijnt: wat betekent dit voor u?

U kent het wel: die kras op uw auto door een onoplettende fietser, of die deuk in uw gevel na een uit de hand gelopen buurtfeest. Vervelend, maar gelukkig is er zoiets als aansprakelijkheid. Maar wist u dat de regels hieromtrent flink op de schop gaan? Lees snel verder om te ontdekken wat dit voor u kan betekenen!

Even opfrissen: wat is aansprakelijkheid ook alweer?

Voordat we in het diepe duiken, eerst een korte opfrisser. Aansprakelijkheid draait om de vraag: wie draait er op voor de schade? Als u per ongeluk uw buurman zijn designerlamp omstoot, bent u aansprakelijk. Simpel toch? Nou, niet altijd…

Van oud naar nieuw: een juridische make-over

Vroeger hadden we het Oud Burgerlijk Wetboek (OBW). Klinkt stoffig, hè? Dat vond men ook, dus werd het vervangen door het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW). Hierin staat alles over aansprakelijkheid netjes op een rijtje. Maar zelfs dat bleek niet genoeg.

Het hoofdpijndossier: sleetaftrek

Stel, iemand ramt uw tuinhek. Natuurlijk wilt u dat diegene de volledige schade vergoedt. Maar wat als dat hek al tien jaar oud was? Mocht er dan een beetje ‘sleet’ worden afgetrokken van het schadebedrag? Hierover is jarenlang gebakkeleid in rechtbanken.

De rechter spreekt: geen gezeur meer over sleetaftrek

Gelukkig heeft het Hof van Cassatie (zeg maar: de hoogste rechter) er genoeg van. In drie spraakmakende zaken zette het Hof een dikke streep door de sleetaftrek:

  1. Het Kelderarrest (2020): Een aannemer verknalde een keldermuur. “Ja maar, die muur was al oud,” zei hij. De rechter vond dat onzin.
  2. Het Kattenarrest (2022): Inbrekers stalen katten en beschadigden een raam. De daders moesten alles vergoeden, punt uit.
  3. De Verlichtingspaal (2024): Een automobilist ramde een lantaarnpaal. Ondanks dat de paal al jaren dienst deed, moest de volledige schade worden vergoed.

Wat betekent dit voor u?

Kort gezegd: goed nieuws! Als iemand uw spullen beschadigt, kunt u rekenen op volledige vergoeding. Of uw fiets nu splinternieuw is of al jaren meegaat, maakt niet uit. Eerlijk is eerlijk, toch?

Maar er is meer…

Vanaf 2025 wordt het nog mooier. Dan mag u zelf weten wat u doet met het schadebedrag. Stel, iemand maakt een deuk in uw auto. U krijgt de reparatiekosten vergoed, maar besluit het geld aan een vakantie te besteden. Dat mag! Het is immers uw geld.

De keerzijde van de medaille

Nu denkt u misschien: “Geweldig! Ik kan mooi wat extra’s verdienen!” Maar zo werkt het natuurlijk niet. Het doel blijft om u in dezelfde positie te brengen als voor het incident. Niet meer, niet minder. Bovendien: als u zelf schade veroorzaakt, moet u ook de volledige kosten vergoeden. Het mes snijdt aan twee kanten!

Tot slot

Deze veranderingen zijn een grote stap voorwaarts in de bescherming van mensen die schade lijden. Maar het blijft een complex onderwerp. Twijfelt u over uw rechten of plichten? Schroom dan niet om een expert te raadplegen. Beter voorkomen dan genezen, nietwaar?

Onthoud: kennis is macht. Nu u weet hoe de vork in de steel zit, staat u sterker bij onverhoopte schadegevallen. Hopelijk heeft u er nooit mee te maken, maar mocht het toch gebeuren… dan weet u wat u te wachten staat!

Uw offerte online berekenen?

Of contacteer ons met uw vraag.