Stagflatie

Wat is stagflatie?

Stagflatie, de start of het einde?

De term stagflatie duikt de laatste weken onophoudelijk op in elk economisch nieuwsbericht. Maar hoe komt dit tot stand en wat is de impact, de voor- en nadelen?

Een uitzonderlijke periode

In onze blogOutlook 2021‘ waarschuwden we al voor het aanwakkeren van de inflatie en de grote gevolgen. De voorbije jaren waren dan ook op zijn zachts gezegd uitzonderlijk. De geldpersen van de Centrale Banken draaiden de voorbij jaren tegen een ijltempo waardoor de hoeveelheid geld die extra in de economie werd gepompt ongezien is. De rente was een lange periode zeer laag tot zelfs negatief, er was nauwelijks tot geen inflatie en de bedrijfswinsten scheerden hoge toppen. Het sterk economisch herstel na de coronacrisis dat de logistieke ketens liet kraken en de energieprijzen die vanwege de oorlog in Oekraïne (en de bijhorende sancties tegen Rusland) door het dak schoten.

Een klassieke cocktail

Bij een stagnatie of economische stilstand die gecombineerd wordt met een hoge inflatie, spreken we over stagflatie. Om de inflatie te counteren trekken de Centrale Banken de rentevoeten op. Dit is een negatief scenario voor bijvoorbeeld obligaties die dalen omwille van hogere rentes. Maar ook voor aandelen is dat geen goed nieuws, want hogere rentevoeten betekent voor bedrijven normaliter lagere winsten. Maar voorlopig ontbreekt de hoge werkloosheid voor de klassieke cocktail.

Wat leren ons de jaren ’70?

In de jaren zeventig werd de hardnekkige, hoge inflatie bekampt met een forse verhoging van de rentes voor de Centrale Banken waaronder de Amerikaanse (FED). Hierdoor werd de wereldeconomie gedurende een langere periode in een recessie geduwd. En ook in de jaren ’70 waren de energie– en voedingsprijzen bij de absolute stijgers. Klinkt dit bekend in de oren? De angst is dus niet onlogisch.

Welke invloed kan stagflatie hebben op de Belgische consument?

Over het algemeen is er bij de stagnatie van de economie ook sprake van een hoge werkloosheid. U zal wanneer u zonder baan valt, minder snel een nieuwe job vinden. Hierdoor daalt over het algemeen uw inkomen, terwijl de prijzen stijgen. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat u als consument nog meer op de rem gaat staan qua uitgeven maar kan ook een moeilijke periode inluiden.

Maar momenteel heerst er krapte op de arbeidsmarkt dus geen vuiltje aan de lucht? Zo lang u een vaste job uitoefent en uw inkomen stijgt mee met de inflatie, dan kunnen de gevolgen nog enigszins meevallen. De prijzen stijgen, maar ook uw inkomen waardoor u deze stijgingen kunt opvangen.

Samenvatting

Stagflatie is een beestje dat moeilijk te bestrijden is. De markten reageren meestal zenuwachtig wanneer deze cocktail dreigt te worden geserveerd, want een structurele oplossing voor dergelijke kater is niet eenvoudig. En daar ligt nu net het grote gevaar dat niet met vaccinaties kan worden bestreden