Inhoudsopgave
Het is vroeg donker, mensen zijn met vakantie … Zoals elk jaar stijgt het aantal inbraken in de herfst en de winter. Ontdek onze tips om inbrekers buiten te houden!
In de herfst en de winter neemt het aantal inbraken toe. Mensen met slechte bedoelingen hebben meer kans om ongezien hun slag te slaan omdat het sneller donker is, en veel mensen niet thuis zijn. Met de juiste reflexen kunt u een inbraak vermijden, maar het risico helemaal uitsluiten kan natuurlijk niet. Een degelijke verzekering is dus essentieel!
Tips tegen inbrekers
- Beter een goede buur dan een verre vriend: vraag uw buren om een oogje in het zeil te houden als u weg bent.
- Schakel een inbraakpreventieadviseur in (via de lokale politie of je woonplaats) om u te helpen uw woning te beveiligen. Deze service is gratis en vrijblijvend.
- Sluit alle ramen en deuren goed, zelfs als u maar een paar minuten weg bent.
- Gaat u op vakantie? Vraag gratis politietoezicht voor uw huis aan. Laat een buur, vriend of familielid uw brievenbus leegmaken en een lampje aandoen als ze langskomen. Blijf discreet op sociale media en deel geen vakantiefoto’s als u een openbaar profiel hebt.
- Heeft u een tuin? Ruim alles op wat een inbreker kan helpen om uw woning binnen te komen, een raam in te slaan of langs de gevel omhoog te klimmen.
- Geef de indruk dat er iemand thuis is. Er zijn systemen waarmee u de verlichting in uw huis automatisch of op afstand kan aan- of uitdoen of waarmee u uw rolluiken omhoog en omlaag kan doen. Beschikt u niet over zo een systeem? Zorg er dan voor dat uw huis bewoond lijkt: laat een kopje koffie of een krant achter op tafel, laat de radio aanstaan of een licht branden.
- Een buitenlamp met bewegingsdetector schrikt inbrekers meestal ook af.
- Laat geen sleutels, portefeuilles of handtassen achter in de buurt van deuren of ramen.
- Installeer een alarmsysteem. Vindt u dat te duur, hang dan nepcamera’s of stickers die aangeven dat u een alarmsysteem hebt.
- Op platform van Besafe kunt u aan de hand van een spel alvast uw reflexen testen.
Zorg ervoor dat u verzekerd bent!
Een inbraak helemaal uitsluiten is jammer genoeg niet mogelijk, zelfs niet als u alle mogelijke voorzorgsmaatregelen neemt … Daarom is het belangrijk om u te verzekeren tegen diefstal.
- Sluit een diefstalverzekering af: contacteer ons gerust voor het beste advies.
- Maak een lijst op van al uw waardevolle spullen (met een duidelijke beschrijving, foto’s, kopie van de facturen en serienummers) in een versleuteld Excel-bestand. Dat is handig voor ons als adviseur maar ook als u aangifte bij de politie doet.
Slachtoffer van inbrekers? De eerste dingen die u moet doen
- Bel de politie op 112 en raak niets aan.
- Maak een volledige lijst van de verdwenen voorwerpen en neem foto’s.
- Blokkeer eventueel uw bankkaarten en/of telefoonabonnement (cardstop.be).
- Blokkeer eventueel uw paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning (docstop.be).
- Beveilig de ingangen als ze beschadigd zijn.
- Neem binnen 24 uur contact op met ons als adviseur en geef het nummer van het proces-verbaal door.
- Contacteer de dienst voor slachtofferhulp van de politie als u daar nood aan heeft.
- Bewaar alle facturen voor mogelijke herstellingen.
Bron: Brokernewsletter, BeSafe