Storm, schade, stormschade

20 tips om schade bij onweer en storm te vermijden

Hoe beschermt u uw woning tegen stormschade?

Stormschade door voorjaarsstormen zijn nooit een pretje. Een harde windstoot kan niet enkel veel miserie en schade veroorzaken maar kan ook gevaarlijk zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld een losliggende dakpan of uw tuinmeubilair door een storm wegwaaien. Daarom is preventie essentieel om schade te voorkomen!

Jammer genoeg kondigt de weerman of -vrouw ze de laatste jaren steeds vaker aan. Omgevallen bomen, weggewaaide dakpannen of tuinmeubelen, een ondergelopen kelder … Dat wilt u niet meemaken. Onze slimme preventietips besparen u alvast een hoop ellende. Hoe beperkt u de ravage aan uw woning en tuin? En welke verzekering komt tussen bij schade?

Tips om schade te voorkomen

Buiten rondom uw woning

  • Kijk regelmatig uw dak na. Zijn er dakpannen verschoven of gebroken, vervang die dan zo vlug mogelijk zodat de wind niet onder het dak kan binnenwaaien.
  • Kijk na of de schoorsteen geen barsten vertoont en herstel deze als dat het geval is.
  • Maak zonnepanelen, dakgoten, (schotel)antennes, … goed vast en doe dat vooral aan de zijkanten en hoeken van de woning.
  • Is er nog een zonnewering voorzien? Haal deze op of leg deze tot na de storm binnen.
  • Zijn de (rol)luiken nog in goede staat? Die beschermen immers de ruiten tegen wind, regen en rondvliegende voorwerpen.
  • Sluit deuren, ramen en garagepoorten als er storm of onweer op komst is.
  • Zorg ervoor dat dakgoten, regenpijpen en rioolputjes vrij zijn van bladeren of ander afval, zodat het regenwater er zonder problemen door kan.
  • Parkeer uw wagen niet onder bomen, ook ondergrondse garages kunnen enig risico vormen.

Binnen in uw woning

  • Controleer jaarlijks het dakgebinte en het onderdak. Schade door houtworm of knaagdieren tast immers de stabiliteit van het dak aan.
  • Herstel zo vlug mogelijk barsten. Zo vermijdt u dat er water naar binnen sijpelt.
  • Steek overspanningsbeveiligers in de stopcontacten, als bescherming tegen spanningspieken op het elektriciteitsnet door een blikseminslag.
  • Trek zo veel mogelijk stekkers van elektrische toestellen uit het stopcontact (pc, tv, radio, …) voor het onweer losbarst. Schakel computer en televisie zeker uit.
  • Neem geen bad of douche als het bliksemt. Water is immers een geleider van elektriciteit.
  • In een lager gelegen ruimte zoals bijvoorbeeld kelders of ondergrondse garages zet u best uw spullen zoveel mogelijk van de grond.

In uw tuin

  • Zet zo veel mogelijk tuinvoorwerpen binnen (tuinmeubelen, zonneschermen, barbecue, parasols, tuindecoratie …).
  • Verwijder van de bomen de dode takken of de takken die op uw woning (of die van uw buur) zouden kunnen vallen bij storm of onweer.
  • Kijk regelmatig na of uw bomen nog gezond zijn en een hevige storm kunnen doorstaan. Vooral loofbomen vormen tijdens zomerstormen een groot risico omdat hun gebladerte veel wind vangt.
  • Controleer of de omheining nog stevig genoeg is.
  • Sluit het tuinhuis.
  • Blijf binnen tijdens de storm of het onweer en schuil vooral niet onder een boom in de tuin.

Wat te doen bij stormschade

Deelt u toch in de klappen door stormweer? Bepaal dan eerst of het over dringende of niet-dringende schade gaat.

Bij dringende schade en gevaar, belt u zo snel mogelijk de brandweer. Als bijvoorbeeld een deel van uw dak is weggeblazen, laat u best de noodzakelijke herstellingen onmiddellijk uitvoeren. Zo vermijdt u nog grotere schade.

Stormschade aan uw woning is in principe gedekt door uw brandverzekeringGeef de schade dus meteen aan bij uw verzekeringsmakelaar als specialist of verzekeringsagent. Maak eerst foto’s van alle beschadigingen en ruim dan pas op. Gooi ook niets weg voordat een expert is langsgekomen.

Verzamel met het oog op die expertise alle nodige informatie, zoals een gedetailleerde omschrijving van de schade (aangevuld met de foto’s die u nam), de waarde van de beschadigde voorwerpen (merk, type, aankoopfacturen, foto’s). Hoe completer uw dossier, hoe sneller uw makelaar en verzekeraar uw schade kunnen afhandelen.

Bij de meeste verzekeraars kunt u kiezen voor een herstelling in natura, maar u kunt ook uw eigen hersteller kiezen of het zelf herstellen met de schadevergoeding die u ontvangt.

De ene woningverzekering is de andere niet

Meestal moet u een deel van de kosten zelf dragen, de zogenaamde franchise of vrijstelling. Naast de hoogte van die franchise bestaan er nog andere verschillen tussen woningverzekeringen.

Kijk daarom goed uw polis na: is schade aan zonnepanelen, tuinmeubelen, tuinhuis, serre en omheining gedekt? Voor een buitenzwembad hebt u dikwijls een extra aanvulling nodig op uw brandverzekering.

Goed om te weten: uw brandverzekering komt niet tussen voor bijvoorbeeld hagelschade aan uw auto als die tijdens de storm op de oprit voor uw woning stond. In dat geval kunt u een beroep doen op de omniumverzekering van uw wagen, of u kunt een aanvulling op uw autoverzekering afsluiten specifiek voor stormschade.

Wilt u de beste bescherming voor uw woningContacteer ons en we zoeken voor u uit welke woningverzekering het beste bij u past.