U heeft tijdens uw vakantie in het buitenland een boete gekregen en nu vraagt u zich af: “Moet ik deze betalen of kan ik het laten zitten?” Geen zorgen, we helpen u graag verder met alle details over wat u te wachten staat, of u die boete nou krijgt in Frankrijk, Spanje, Italië of elders in Europa.
Europese samenwerking zorgt voor boetes aan huis
Wat veel mensen niet weten, is dat België samenwerkt met andere Europese landen om verkeersboetes makkelijker te innen. Dit betekent dat als u een verkeersovertreding begaat in het buitenland, u deze boete thuis op de mat kunt verwachten. Handig voor de buitenlandse autoriteiten, minder leuk voor u. Dit is allemaal te danken aan een Europese wet die in 2011 werd ingevoerd, specifiek om dit soort boetes tussen lidstaten eenvoudiger af te handelen.
Als u zo’n boete ontvangt, moet deze in het Nederlands zijn (of in een andere taal die u begrijpt) en duidelijk vermelden wat de overtreding precies inhoudt. Het is belangrijk dat de informatie klopt en dat u duidelijk ziet hoe u de boete kunt betalen of betwisten als u denkt dat er iets mis is gegaan.
Wat als u de verkeersboete niet betaalt?
In principe is het aan te raden om de boete gewoon te betalen, zeker als u van plan bent om nog eens terug te gaan naar dat land. Stel, u rijdt te snel in Frankrijk en betaalt de boete niet. Op dat moment is er misschien niets aan de hand, maar als u een jaar later weer in Frankrijk rijdt en wordt gecontroleerd, kan de oude boete alsnog boven water komen. In dat geval betaalt u niet alleen de oorspronkelijke boete, maar vaak ook extra kosten omdat u te laat was.
Bovendien kunnen sommige landen via België proberen de boete alsnog te innen. Het kan even duren, maar u kunt uiteindelijk toch een herinnering ontvangen, vaak met extra kosten bovenop de oorspronkelijke boete.
Slimme tip: betaal snel en bespaar
In landen zoals Frankrijk kunt u vaak geld besparen door de boete snel te betalen. Als u binnen een bepaalde periode betaalt, krijgt u een korting en hoeft u minder te betalen. Dit kan soms wel 20-30% schelen, dus snel betalen kan echt de moeite waard zijn. Wacht u echter te lang, dan kan het bedrag juist verdubbelen. Niet iets waar u op zit te wachten, toch?
Hoe kunt u een verkeersboete betwisten?
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat u denkt dat de boete onterecht is, bijvoorbeeld omdat de flitscamera niet goed werkte of omdat de verkeerssituatie onduidelijk was. In dat geval kunt u de boete betwisten. Dit proces is per land verschillend, maar het komt er vaak op neer dat u snel moet reageren. Zorg ervoor dat u het boetedocument goed doorleest en dat u de boete niet kwijtraakt.
Bij het betwisten is het belangrijk dat u bewijs hebt om uw verhaal te ondersteunen. Dit kunnen foto’s zijn van de locatie waar de overtreding plaatsvond, getuigenverklaringen of technische gegevens zoals de snelheid volgens uw eigen GPS-systeem.
Stappen om een verkeersboete te betwisten:
- Controleer de boete: klopt de informatie, zoals datum en plaats?
- Verzamel bewijs: denk aan foto’s of andere documenten die uw verhaal kunnen ondersteunen.
- Dien tijdig bezwaar in: zorg dat u binnen de aangegeven termijn reageert.
- Vraag om advies: weet u niet zeker hoe u bezwaar moet maken? Een juridisch adviseur kan u helpen om de juiste stappen te nemen.
Frankrijk: koploper in het uitschrijven van boetes
Als u regelmatig naar Frankrijk reist, is de kans groot dat u al eens een boete heeft ontvangen. Dit land heeft namelijk een van de strengste snelheidscontrolesystemen in Europa. Vooral sinds de invoering van mobiele radars die in gewone, niet-gemarkeerde auto’s zitten, is het aantal boetes enorm gestegen. Deze auto’s rijden gewoon mee in het verkeer en zodra u hen inhaalt, wordt uw snelheid gemeten en krijgt u de boete automatisch thuisgestuurd. Slim systeem voor de Franse overheid, maar lastig voor u.
De cijfers liegen er niet om: in 2016 werden bijna 500.000 Belgische bestuurders in Frankrijk beboet voor snelheidsovertredingen. En die aantallen stijgen nog elk jaar. In de zomer van 2019 alleen al werden meer dan 210.000 Belgische bestuurders geflitst, een stijging van 8% ten opzichte van het jaar ervoor.
Verlaagde snelheidslimiet in Frankrijk
Een extra reden waarom zoveel Belgen boetes ontvangen in Frankrijk, is de verlaagde snelheidslimiet. Sinds 1 juli 2018 is de maximumsnelheid op secundaire wegen zonder middenberm verlaagd van 90 km/u naar 80 km/u. Als u hier niet van op de hoogte bent en denkt dat u nog 90 mag rijden, loopt u al snel tegen een verkeersboete aan. En gezien het aantal snelheidscontroles op dit soort wegen, is de kans groot dat u geflitst wordt.
Verboden radardetectiesystemen
Let op: in veel Europese landen, waaronder Frankrijk, zijn radardetectiesystemen verboden. Dit zijn systemen in bijvoorbeeld GPS-apparaten die u waarschuwen voor snelheidscontroles. Heeft u zo’n systeem in uw auto en wordt u ermee betrapt, dan kunt u een flinke boete krijgen. Zet deze functie dus uit wanneer u in het buitenland rijdt.
Vergeet de verkeersboete niet!
Een laatste tip: raak de boete niet kwijt. Als u het document kwijtraakt, kan het erg moeilijk zijn om een nieuwe kopie te krijgen van de buitenlandse autoriteiten. In plaats daarvan krijgt u na een tijdje een herinnering, meestal met een verhoogd bedrag. Bewaar de boete dus goed en zorg ervoor dat u tijdig actie onderneemt.
Samenvatting: wat moet u doen als u een verkeersboete uit het buitenland ontvangt?
- Lees de boete zorgvuldig: controleer of alle informatie klopt.
- Betaal snel: vaak krijgt u korting als u de boete snel betaalt.
- Betwist als dat nodig is: heeft u bewijs dat de boete onterecht is? Dien op tijd bezwaar in. Uw onafhankelijke rechtsbijstand kan mogelijk soelaas brengen.
- Bewaar de boete goed: raak het document niet kwijt om extra kosten te voorkomen.
Heeft u een boete ontvangen en weet u niet wat u moet doen? Neem gerust contact met ons op voor advies. We helpen u graag verder!
Voorkom problemen: Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de verkeersregels in het buitenland en let goed op de borden. Snelheidsboetes en andere verkeersovertredingen kunnen uw vakantiepret flink bederven, dus wees alert en houd u aan de regels.
Vraag uw offerte aan
Of contacteer ons met uw vraag.