Verkopen kopen woning 2

Verkopen en kopen van een woning

Uw woning verkopen

U bent eigenaar van uw woning maar wil een andere gezinswoning aanschaffen? Stel dat u korter bij uw nieuwe werkgever gaat wonen of uw gezinssituatie wijzigt waardoor u een ruimere woning wenst. In de meeste gevallen zal u uw huidige woning moeten verkopen om de nieuwe woonst te kunnen bekostigen. Hier leest u enkele mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

Verkoop en aankoop vallen zelden samen

Ook is het vaak zo dat de aankoop niet perfect aansluit op de verkoop van uw pand. Hierdoor kunt u bv. tijdelijk eigenaar zijn van beide panden maar hoe overbrugt u dergelijke periode? Dan toch maar eerst de gezinswoning verkopen en voor even terug naar de huurmarkt? Een overbruggingskrediet kan soelaas brengen. Want bij de meeste mensen zitten de eigen middelen in de huidige woning en zijn deze dus niet beschikbaar zoals bv. op een spaarrekening.

Voorschot bij aankoop

Bij de aankoop van vastgoed dient u meestal een voorschot te betalen. Het is gebruikelijk dat tien procent van de aankoopprijs op een derdenrekening van de vastgoedmakelaar of op de rekening van de notaris wordt gestort. Kijk zeker even naar de faq ‘moet je steeds een voorschot betalen?’. Dit bedrag heeft u dus best in handen als u een nieuw pand aankoopt. De eigen middelen die vrijkomen bij de verkoop van uw huidige woning (verkoopprijs – verkoopkosten – openstaande hypothecaire schulden – wederbeleggingsvergoeding – handlichting) heeft u momenteel niet cash in handen maar zitten nog in uw huidige woonst. Door gebruik te maken van een overbruggingskrediet kunt u een deel van deze niet beschikbare middelen tijdelijk opvangen via een aparte financiering. In de praktijk zullen het langlopend hypothecair krediet en het overbruggingskrediet door dezelfde kredietverstrekker worden voorzien.

U komt dan in een scenario terecht waarbij u tijdelijk verschillende lasten samen moet dragen. Enerzijds is er de aflossing van uw huidige woning, anderzijds start het woonkrediet van uw nieuwe thuis én heeft u de rentelasten op het overbruggingskrediet te betalen. Op dat moment heeft u met andere woorden maandelijks dus drie lasten te dragen, wat het zeker niet eenvoudig maakt.

Kredietverstrekkers checken of u deze gecombineerde maandlast aankunt in deze overgangsperiode. Wanneer u geen groen licht krijgt omwille van deze oncomfortabele situatie, zijn er steeds enkele alternatieven zodat het project misschien toch haalbaar wordt.

Fiscaliteit

Heeft u nog recht op een fiscale aftrek wanneer u een nieuwe gezinswoning aanschaft in Vlaanderen? Neen. Echter kan een hypotheekoverdracht er toch voor zorgen dat u uw huidig fiscaal krediet kunt overzetten. Hiervoor heeft u uiteraard wel het akkoord nodig van de kredietverstrekker.

U informeert dus best naar de mogelijkheden bij een kredietspecialist als u een nieuw pand koopt en het andere verkoopt.

Uw kredietmakelaar

Of contacteer ons met uw vraag.