De relatie tussen hybride werken en welzijn
Heel wat werkgevers stonden initieel sceptisch tegenover tal van formules van hybride werken. Echter door de pandemie en de preventiemaatregelen werden velen verplicht zich deels of volledig te reorganiseren. Tijdelijk werd het ander uiterste opgedrongen maar na de covid-19-perikelen lijken heel wat werkgevers terug te willen naar het ‘oude normaal’. Maar is een combinatie van kantoor– en telewerk zo verkeerd voor functies die dit toelaten?
Vertrouwen is key
We moeten niet naïef zijn maar wanneer vertrouwen aanwezig is, kan veel! Vertrouwen dat rust op sterke funderingen van goede, duidelijke afspraken enerzijds en veilig psychologisch kader anderzijds. Zo is bv. vrijuit kunnen spreken met een leidinggevende over thema’s als mentale gezondheid, werkdruk of werk-privé belangrijk voor engagement, inzet, performantie en tevredenheid bij werknemers.
Want hoe dan ook, de wereld rondom u als werkgever verandert. De uitdagingen zijn groot, waaronder bijvoorbeeld de krappe arbeidsmarkt, de hoge brandstofkosten die ook uw medewerkers treffen, enzovoort.
“Werken aan verbinding blijft fundamenteel!” – Corporate antropologe Jitske Kramer
7 vragen op weg naar uw hybride werkorganisatie
- Waarom zou ik met mijn bedrijf kiezen voor hybride werken?
- Op welke manier willen we onze medewerksters betrekken in onze aanpak?
- Wil ik stapsgewijs tewerk gaan of in één beweging?
- Welke flexibiliteit qua tijdsbesteding wil ik wel / niet en wat bepaalt deze flexibele tijd?
- Hoe ga ik medewerkers, leidinggevenden, … (laten) ondersteunen of mezelf laten begeleiden in de transitie?
- Hoe zullen de kosten evolueren (stijging, daling, verschuiving)?
- Hoe ga ik samen met mijn medewerkers evalueren wat wel of niet werkt?
Conclusie
Een goed beleid kent draagkracht, vindt evenwicht in overleg met het team en wordt vertaald naar een realistische werkwijze in functie van het bedrijf.
Het werkplezier stijgt bij medewerkers die de mogelijkheid krijgen tot hybride werken van 78% tot 84%. Ook creëert het hybride werken een groter gevoel van autonomie en verbondenheid, wat niet onbelangrijk is in het behouden van werknemers. Het risico op burn-out neemt hierdoor af van 7% wanneer er geen hybride werk mogelijk is naar 2% binnen een hybride model. Dus waarom zou u als werkgever het hybride model niet overwegen en in gesprek gaan met uw medewerkers?
Naast het waken over de gezondheid van de onderneming, het welzijn en werkgeluk van uw medewerkers (uw leidinggevenden en uzelf) is investeren in wellbeing een hefboom voor groei.
Hebt u vragen over uw verzekeringen zoals bijvoorbeeld over de arbeidsongevallenverzekering in geval van thuiswerk? Contacteer ons als specialist in verzekeringen.
Uw verzekeringsmakelaar
Of contacteer ons met uw vraag.