Clausule afstand van verhaal in brandpolis
De clausule afstand van verhaal heeft meestal betrekking op de huur en verhuur van onroerend goed. Dit kan gaan over woningen maar ook een villa, woningblokken, appartementen, industriële of kantoorgebouwen, enzovoort.
Maar wat houdt afstand van verhaal dan in? Een partij ziet af van de mogelijkheid van verhaal op iemand anders uit te oefenen. Binnen de relatie huurder-verhuurder zal zich dit meestal manifesteren bij eventuele schade veroorzaakt door huurder of eigenaar. Beide partijen zien t.o.v elkaar af om verhaal uit te oefenen. Het lijkt vanzelfsprekend dat dit schriftelijk in het huurcontract wordt vermeld. Ook moet het bestaan van de clausule binnen het huurcontract vervolgens worden gemeld aan de brandverzekeraar.
Met deze clausule binnen een brandverzekering wordt in de verhuursector (te) soepel mee omgesprongen. Het wordt vaak opgeworpen als een simpele oplossing voor een dubbele brandpolis. Zowel huurder als verhuurder dienen in beginsel namelijk hun aansprakelijkheid te verzekeren via een brandverzekering. Dergelijke clausule lijkt alvast een alternatief te bieden.
Een voorbeeld van een afstand van verhaal
Het jonge koppel (Emma en Tim) gaat samenwonen. In hun zoektocht vinden ze een praktisch appartement in Diest met uitzicht op de Demer. Beiden zijn meteen verkocht en beslissen het huurcontract te tekenen. De verhuurder stelt het jonge koppel voor om te werken via de clausule afstand van verhaal. Hierdoor dienen zij het appartement als huurder niet apart te verzekeren. Dit lijkt voor de starters alvast een meevaller, want zo besparen ze op hun verzekeringscontract. Omdat ze heel wat leuke spullen hebben, beslissen ze wel om hun inboedel te verzekeren.
Emma en Tim weten niet dat er bij de vorige huurder werd ingebroken. Hier werden onder andere de sleutels van de voordeuren gestolen. Een klacht werd noodzakelijkerwijs neergelegd door de vorige huurder bij de politie en een PV werd opgesteld. Enkele weken nadat ze in hun nieuw appartement zijn getrokken, wordt er ingebroken. Er zijn geen inbraaksporen, want de dief verkreeg toegang met de gestolen sleutels. Er zijn verschillende dure spullen weg, waaronder een Macbook.
Omdat ze geen diefstalverzekering onderschreven contacteren ze de eigenaar. Blijkt dat de verhuurder de sloten na de diefstal van de sleutels niet liet vervangen. Echter kunnen Emma en Tim de schade niet verhalen op de eigenaar vanwege de afstand van verhaal. Hierdoor draait het jonge koppel zelf op voor de gevolgen van de inbraak.
Naast een eventueel premievoordeel lijkt het voordeel dat bij schade één verzekeraar kan regelen het belangrijkste. Hierdoor kan de schaderegeling sneller en vlotter verlopen. Toch blijft ook in geval van meerdere verzekeraars de termijn voor expertise (max. 90 dagen, art 121 §2, 2°, tweede lid Verz.W) van toepassing.
U leest als huurder best uw huurcontract goed na alvorens te tekenen. Check zeker dat bij toekenning van afstand van verhaal dit een wederzijdse clausule betreft.
Vaak vergeet de huurder om een inboedelverzekering te onderschrijven. De verhuurder heeft immer aangegeven dat een brandverzekering vanwege de clausule niet meer nodig is. Stel dat een brand de goederen van de huurder vernielt, dan kan deze zich niet richten tot een eigen verzekeringspolis voor een schadevergoeding. Is de eigenaar aansprakelijk? Dan blokkeert het concept afstand van verhaal de mogelijkheid dat de huurder zich richt tot de eigenaar of de verzekeraar van de eigenaar.
Het ontbreken van een eigen brandverzekering als huurder kan u duur te staan komen wanneer u ten aanzien van derden aansprakelijk bent voor hun schade.
Conclusie
Twee aparte brandpolissen zijn ook niet steeds heiligmakend, echter blijkt een afstand van verhaal zeer vaak een vals gevoel van veiligheid te creëren. Een vals gevoel want bijvoorbeeld derden kunnen hun schade wel degelijk verhalen op u als huurder.
Uw verzekeringsmakelaar
Of contacteer ons met uw vraag.