Risicovermindering, Risicoverzwaring

Wat is een risicovermindering?

Is een risicovermindering belangrijk?

Als verzekeringsnemer is het onmiddellijk doorgeven van een wijziging van het te verzekeren risico een verplichting. Het doorgeven van een risicovermindering is ook in het voordeel van u als verzekeringsnemer.

Het aanvragen van dergelijke wijziging in de bijzondere voorwaarden van de verzekeringspolis is voorzien in artikel 80 van de verzekeringswetgeving. Wanneer het risico aanzienlijk en blijvend vermindert, resulteert dit meestal in een lagere verzekeringspremie. U zal met andere woorden meestal minder premie moeten betalen binnen het verzekeringscontract. Vermindert het risico tijdelijk of is de vermindering eerder onbeduidend van aard, dan is dit artikel niet van tel.

Het bovenvermelde wetsartikel is niet bedoeld voor bijvoorbeeld krediet-, ziekte- en levensverzekeringen, . Toch blijft het belangrijk ons steeds te informeren zodat we kunnen inschatten of een wijziging zich opdringt.

Wat met een risicoverzwaring?

Ook wanneer er in de loop van het verzekeringscontract een verzwaring is, moet u dit meedelen. Dit kan een wijziging van omstandigheden zijn of een nieuwe, gekende omstandigheid. Ook hier geldt dat het risico beduidend en blijvend moet verhogen. Wanneer een risico tijdelijk is van aard of onbeduidend, geldt de verplichting om dit te melden niet. Hiervoor moet de verzekeraar kijken naar artikel 81 van de wet op verzekeringen. En net zoals bij een risicovermindering geldt dit wetsartikel niet voor ziekte-, krediet– en levensverzekeringen.

Een risicoverzwaring laat de verzekeraar toe het risico opnieuw in te schatten. De maatschappij kan oordelen om de verzekeringsvoorwaarden te behouden, te wijzigen of de overeenkomst te beëindigen.

Uw verzekeringsmakelaar

Of contacteer ons met uw vraag.