wachtpolis

Wat is een wachtpolis?

Een betaalbare hospitalisatieverzekering voor later

Heeft u een hospitalisatieverzekering bij uw werkgever? Als u met pensioen gaat of van werk verandert, kunt u die hospitalisatieverzekering in principe individueel verderzetten. Wel riskeert de premie flink hoger uit te vallen. Met een wachtpolis vermijdt u dat.

Na uw 65ste kan de premie van een individuele hospitalisatieverzekering zelfs tot 3 keer hoger liggen dan de premie op 35 jaar.

Een wachtpolis is daarom de oplossing om de voordelen van een collectieve hospitalisatieverzekering te blijven genieten voor de rest van uw leven, zonder een hoge premie te moeten betalen op het moment dat u met pensioen gaat of van werk verandert.

Wat is een wachtpolis?

Een wachtpolis is een verzekering waarbij u maandelijks een beperkte premie betaalt op basis van uw instapleeftijd. Valt u zonder collectieve hospitalisatieverzekering, om welke reden ook, dan wordt de premie om uw verzekering verder te zetten berekend op basis van uw leeftijd toen u de wachtpolis afsloot. U bent zo beschermd tegen een fors duurdere premie op latere leeftijd.

Waarom kiezen voor deze polis?

Verlaat u uw werkgever, dan bent u niet langer verzekerd via de bedrijfsgebonden hospitalisatieverzekering. Dankzij de wet-Verwilghen uit 2007 kunt u de polis wel individueel verderzetten. Er zijn twee voorwaarden:

  • Twee jaar moet u aangesloten zijn geweest bij de collectieve polis op het moment dat deze voor u stopt.
  • U moet binnen de 30 dagen laten weten of u de hospitalisatieverzekering op individuele basis wilt behouden.

Maar de premie van een individuele voortzetting kan heel wat hoger liggen dan wat u betaalde bij uw werkgever. Dat komt enerzijds omdat uw werkgever bij een collectieve verzekering meestal een groot deel van de premie voor zijn rekening neemt. Anderzijds telt uw leeftijd mee bij de premieberekening: bent u wat ouder, dan neemt statistisch gezien de kans toe dat u meer medische verzorging nodig hebt.

Met een wachtpolis sluit u die hogere premie dus uit.

Heel wat voordelen

  • Geen wachttijd als u overschakelt naar uw individuele hospitalisatieverzekering.
  • Geen medische vragenlijst ingevuld of geen medisch onderzoek: u kunt met andere woorden dus niet geweigerd worden.
  • Dezelfde waarborgen: de dekking blijft dezelfde als bij de collectieve verzekering.
  • Hebt u al een individuele hospitalisatieverzekering op het moment dat u aansluit bij een hospitalisatieverzekering van je werkgever? Bij sommige verzekeraars kunt u die verzekering tijdens de duur van de collectieve polis omzetten naar een wachtpolis.

FAQ

De AG Care Vision verzekering is een wachtpolis. In tegenstelling tot een klassieke wachtpolis, geniet u aanvullende voordelen wat toch uniek is.

Waarom zou u dergelijke verzekering afsluiten?

Verder lezen

Wat is het DKV Horizon Plan?

Het DKV Horizon Plan is een wachtpolis. Daarom geniet u bij dergelijke verzekering niet van een extra dekking. Maar waarom zou u dergelijke verzekering dan afsluiten? U bent beschermd tegen tariefonzekerheid als u bijvoorbeeld bij pensionering, verandering van werkgever, echtscheiding, … de collectieve polis van de werkgever verlaat. Ook biedt het bescherming tegen nieuwe medische formaliteiten wanneer u dan een eigen hospitalisatieverzekering zou starten.

Deze verzekering biedt u dus geen uitkering maar wel enkele zekerheden. Heeft de hospitalisatieverzekering via uw werkgever enkele hiaten of beperkingen die u privé wil veiligstellen? Contacteer ons dan, want er zijn alternatieven!

Tariefzekerheid

De Horizon-polis klikt uw tariefleeftijd vast. Met andere woorden switcht u uw wachtpolis op latere leeftijd naar een volwaardige hospitalisatieverzekering? Dan zal de premie worden berekend aan de vastgeklikte leeftijd die dient als basis voor deze berekening.

Verder lezen

Een wachtpolis, ook iets voor u?

Hoe eerder u een wachtpolis afsluit, hoe lager de premie die u betaalt als u terugvalt op uw individuele hospitalisatieverzekering.