Gebruiksderving

Wat is gebruiksderving?

Chomage of gebruiksderving

We kunnen spreken over gebruiksderving of chomage wanneer u het voertuig niet meer kunt gebruiken n.a.v. een ongeval. U moet het met andere woorden tijdelijk stellen zonder uw voertuig.

Oorsprong van de gebruiksderving

Deze overgangsperiode kan op twee manieren ontstaan. Enerzijds er een technisch probleem aan de basis liggen, zoals bijvoorbeeld schade aan de stuurinrichting door de impact van de aanrijding. Anderzijds kan een wettelijke regel aan de oorsprong liggen van de onbruikbaarheid van uw voertuig. Zo kan bijvoorbeeld de carrosserie geplooid zijn na een aanrijding en zo gevaarlijk uitsteken. De derving van het gebruik van uw wagen moet het gevolg zijn van een ongeval zodat artikel 1382 van het Oud Burgerlijk Wetboek of artikel 6.5 van het Burgerlijk Wetboek 6 (nieuw) kan worden ingeroepen. Dit artikel 6.5 zegt in beginsel immers dat eenieder aansprakelijk is voor de schade die hij door zijn fout aan een ander veroorzaakt.

Derving op de tijdlijn

Op de tijdlijn na een ongeval onderscheiden we twee periodes in geval van gebruiksderving.

1. Wachttijd

Ten eerste hebben we de wachttijd. Deze start op de dag dat het ongeval plaatsvindt en eindigt normaliter op de dag dat u kennis krijgt van de prijs voor de herstelling of wanneer de expert bijvoorbeeld een totaalverlies uitspreekt (incl. waarde wrak en de waarde van het voertuig voor de schade). Tijdens de wachttijd wordt dus de voertuigschade bepaalt en de schade begroot. De dagen vertraging die kunnen worden toegeschreven aan u als schadelijder dient de tegenpartij niet te vergoeden.

Zelfs wanneer het voertuig niet buiten gebruik is, dan zal alsnog forfaitair een dag worden toegekend zodat de garage en of schade-expert de nodige vaststellingen kunnen doen. Uiteraard blijft een langere wachttijd mogelijk, mits deze expliciet wordt bewezen.

Als het onmiddellijk duidelijk is dat uw wagen total loss is, dan bestaat de wachttijd in principe niet.

2. Herstellingsduur

Vervolgens gaan we kijken naar de tijd die nodig is om het voertuig terug in verkeer te brengen. Dit is dus het aantal dagen dat de herstelling in beslag neemt. In geval van een technisch of economisch verlies gaan we in deze fase kijken naar de vervangingsduur. Dit is de periode van zodra het voertuig als een perte totale wordt beschouwd tot de dag waarop u het vervangende voertuig kunt gebruiken (bv. aankoop van een andere wagen, leveringstermijn, enzovoort).

Deze periode moet weliswaar worden bewezen om dit luik van de derving te kunnen claimen. Wanneer concrete elementen ontbreken kan deze periode forfaitair worden geraamd op 15 dagen.

Voorbeeld perte totale: zo zal bijvoorbeeld een totaalverlies zonder de nodige bewijsstukken doorgaans worden geraamd op een 3-tal dagen wachttijd aangevuld met een 15-tal dagen vervangingsduur. Blijkt deze periode in werkelijkheid langer te zijn, dan doet u er goed aan dit te bewijzen zodat een aangepaste berekening van toepassing wordt.

Voorbeeld herstelling: er is een dag wachttijd, waarbij de herstelling 1,5 dag in beslag zal nemen. Echter tijdens het weekend derft u eveneens het gebruik van het voertuig omdat de garagist dan niet werkt maar u wel uw voertuig moet missen. In dit voorbeeld komen we dan op 1 dag + 1,5 dagen + 2 dagen (weekend) ofwel 4,5 dagen gebruiksderving.

Vergoeding

Nu dat u weet welke periodes er bestaan en hoe elke periode wordt berekend, is het belangrijk na te gaan over welk voertuig we spreken. In het geval van een personenwagen is de forfaitaire vergoeding geraamd op 20 euro per dag. Deze officieuze tarieven voor gebruiksderving vindt u terug in de indicatieve tabel 2020 die algemeen wordt gebruikt in de rechtspraak.

Dé specialist voor uw verzekeringen

Verzekeraars zullen te makkelijk een te lage vergoeding voorzien voor de gebruiksderving vanuit de onderling overeengekomen RDR-conventie. Echter voorziet artikel 1382 van het Burgerlijk Wetboek op een volledige schadeloosstelling en kan deze overeenkomst mogelijk dit recht aantasten. Bent u intussen overtuigd dat een échte verzekeringsspecialist het verschil voor u kan maken? Contacteer ons meteen of maak via onze online agenda een afspraak.

Uw verzekeringsmakelaar

Of contacteer ons met uw vraag.