Inhoudsopgave
Veel mensen vragen zich af of de (spaar)rente in 2018 opnieuw zal stijgen. Om hierop een beter zicht te krijgen, moeten we kijken naar het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).
Gratis geld: een vloek of een zegen?
Enerzijds ontleent de ECB ‘gratis’ geld aan de financiële markten, dus waarom zou een bank meer betalen om gelden op te halen? Anderzijds moet een bank vandaag -0,40% betalen op het geld dat ze teveel hebben en moeten parkeren bij de ECB in Frankfurt.
Schulden wegen op de vergoeding
Voor o.a. de nationale begrotingen blijft dit positief nieuws, want een lage rente betekent minder intresten op de gigantische overheidsschuld.
Vanuit politieke hoek moet er alvast geen beweging worden verwacht, want wie brengt graag de boodschap dat een rentestijging nog maar eens een extra besparing van honderden zo niet miljarden euro’s betekent? En die centjes moeten dan opnieuw door de burger van het land worden opgehoest.
- Lijst van landen naar staatsschuld (Wikipedia)
- De 23 landen met de hoogste staatsschuld (Business Insider NL)
De vraag rijst dan of een rentestijging vandaag opweegt tegen het factuur van de extra intresten.
Positieve noot
Ondanks de wijzigende wetgeving blijft de vergoeding voor wie een hypothecair krediet wil aangaan relatief laag. Maar ook de rente van de autoleningen hebben tijdens het autosalon een ongekende duik genomen.
Vooruitzichten
Voor 2018 verwachten de CEO’s van de Belgische banken alvast geen (significante) rentestijgingen.
2019 blijft het voorlopig een vraagteken.